Четвер, 02.05.2024, 00:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » Архів матеріалів

Продовження. Початок дивіться, будь-ласка, №1, 2, 3

Повернулися додому. Через грозу з обідом запізнилися. Надя сиділа за столом відсутня, зосереджена на якійсь своїй думці. Мати поглядала на дочку з тривогою: чи не захворіла?

-Чому не їси, Надю? - торкнулася її руки.

-Дякую, мамо, більше не хочу, - встала з-за столу, дивилась на матір все з тою ж думкою в очах.

-Що робити?

-А що ж тобі робити, доню? Почитай щось. Буде погода - будемо підгортати город. А зараз відпочивайте.

Прибрали зі столу, помили посуд.

Оля сіла біля вікна з книжкою “Три мушкетери”. Оті “Мушкетери” мали такий вигляд, наче їх з місяць читала собача зграя. Надя розгорнула на столі ганчірку з огризками олівців, відкрила альбом.

Гроза відсунулася на схід. Небо місцями кровеніло. Обривки хмар на заході порожевіли, ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 680 | Додав: Admin | Дата: 23.11.2014

Система навчання і виховання дітей з порушеннями слухової функції є невід'ємною складовою частиною єдиної системи освіти. При всій її специфічності вона розглядається не як абсолютна сфера навчально-виховної діяльності, а така, яка залежить від основних психолого-педагогічних, соціальних і моральних проблем, що вирішуються суспільством.
Розроблені концепції стандарту спеціальної освіти, загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з особливостями психофізичного розвитку. Дійсно, це стратегічні документи. Але їх втілення в життя пов'язане зі значними труднощами.
Ще в радянський період Міністерство народної освіти спільно зі спеціалістами Центрального правління УТОГ розробило програми для шкіл нашого профілю. За останні десять років практично нічого не змінилось. Маємо тільки дві програми (з трудового навчання і географії). Посібники і підручники з окр ... Читати далі »

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 745 | Додав: Admin | Дата: 22.11.2014

Продовження. Початок дивіться, будь-ласка, №№1, 2.

Мати поникла в задумі...
Які думки снувалися в її голові в ці хвилини? Мабуть, вони були дуже гіркі - про те говорив весь її вигляд: похилена голова з срібними скронями, згорблена постать, скорботні зморшки біля рота.
Вона, мати, мусила вирішити долю дочки, і не мала права помилитися. Що існують школи-інтернати для глухонімих дітей, вона знала. В Мурафі в такій школі вчилися два хлопчики з нашого містечка - сини сусідів. Під час окупації вони були вдома. Після визволення - знову поїхали в інтернат. Щоліта приїздили на канікули. То були скупі, голі і голодні післявоєнні роки. Хлопчики виглядали гарно, були добре вдягнені і взуті. Їхні батьки, дізнавшись, що Надя не чує, щиро радили віддати її в інтернат. Хвалили догляд за дітьми, вчителів та вихователів. І вам, мовляв, буде легше одну дитину вир ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 900 | Додав: Admin | Дата: 16.11.2014

Вельмишановні пані та панове!

Запрошуємо Вас взяти участь у Всеукраїнському науково-методичному семінарі “Традиційні та інноваційні технології викладання жестової мови”, який організований та проведений Лабораторією жестової мови Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України спільно з Об‘єднанням нечуючих педагогів, який відбудеться у м. Києві 12 грудня 2014 року.

Тематичні напрями семінару:
1.Науково-методичні засади вивчення української жестової мови учнями різних вікових груп.
2.Законодавче та нормативно-правове забезпечення вивчення та викладання жестової мови.
3.Навчально-методичне забезпечення викладання предмету “Українська жестова мова”.
4.Сучасні технології викладання жестової мов ... Читати далі »

Категорія: Інформація ОНП | Переглядів: 787 | Додав: Admin | Дата: 15.11.2014

Продовження. Початок дивіться, будь-ласка, №1.

Працювали люди, не маючи часу подумати про втому. З раннього ранку до пізньої ночі збирали хліба, щоб завчасно віддати їх батьківщині, щоб урожай не дістався ворогові.
Йшла мати на роботу вдосвіта, верталася з людьми пізно ввечері. Вдома хазяйнувала бабуся. Оля й Надя пасли корівчину і теличку, теж поверталися ввечері.
Все ближче і виразніше гриміли канонади. Здригалася земля. Цілу ніч край горизонту відсвічував кривавим багрянцем. З жахом тиснулися діти один до одного. Їм здавалося, що ось-ось ті снаряди стануть долітати і до них. Уявлялися вони їм чорними і великими, як бочки, в яких мати квасила огірки й капусту.
Вже евакуювали на схід поголів’я худоб ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 736 | Додав: Admin | Дата: 10.11.2014

На сьогодні система освіти в нашій державі унормована законодавчо. Йдеться про такі документи як Закон України “Про освіту”, Закон України “Про загальну середню освіту”, програму “Освіта (Україна XXI століття)”, програму “Діти України” і т.д.
Основні положення офіційних державних документів у галузі освіти безпосередньо стосуються освіти осіб з особливостями психофізичного розвитку, і зокрема, освіти осіб з порушеннями слуху.
Визнання Україною Конвенції ООН про права дитини та Всесвітньої декларації про забезпечення виживання, захист і розвиток дітей посилило увагу громадськості до проблем дітей-інвалідів, дітей з особливостями психофізичного розвитку, викликало необхідність створення найсприятливіших умов їхньої інтеграції в систему сучасних суспільних відносин. Незважаючи на тимчасові кризові явища в суспільному і духов ... Читати далі »

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 875 | Додав: Admin | Дата: 09.11.2014

20 вересня 2014 року виповнилося 80-річчя однієї талановитої нечуючої людини - педагога і літератора Галини Савівни Швець. Більшість знає її як чудового поета, але зараз у всіх нас є нагода впевнитись, що вона була також талановитим прозаїком. Про її нелегку долю розповідається в автобіографічній повісті, яку розміщується на сторінках нашого сайту.

Галина Швець.
Її повість "Супроти долі" потрапила до редакції нещодавно завдяки невтомним пошукам дослідниці педагогічної і творчої спадщини нечуючих учителів, члена ОНП - Л.М.Лещенко з Харкова. Леся Миколаївна побувала у рідних Г.С.Швець у Василькові Київської області, де знайшла у домашньому архіві, який дбайливо зберігається її доньками і внуками, чимало цікавих документів. Справжнім подарунком для редакції газети “Наше життя” став рукопис автобіографічної повісті Г.С.Швець ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 855 | Додав: Admin | Дата: 05.11.2014

Проблема інтеграції осіб з особливими потребами у суспільство є загальною для всіх країн світу. За минулі півстоліття високорозвинені країни пройшли шлях від включення дітей з особливими потребами в суспільство та розв'язання проблеми їх взаємної адаптації до надання інтеграції значення такого процесу, який сприяє гуманізації суспільства.
Зміни в соціально-культурному, економічному і геополітичному контексті в Європі позитивно вплинули на життя і розвиток молодої самостійної української держави, яка сьогодні перебуває на початку шляху розробки та втілення процесу інтеграції осіб з вадами слуху в соціокультурний простір країни.
Лише навчившись активно взаємодіяти з соціальним оточенням, дитина зможе відчути себе повноцінним членом суспільства. У соціальному розвитку дитини з вадами слуху можна спостерігати перешкоди, які виникають з фізіологічних і фізичних причин, ... Читати далі »

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 2522 | Додав: Admin | Дата: 31.10.2014

Щоб розпочати розмову про навчання і виховання в Ужгородській спецшколі для глухих дітей сьогодні, хочеться зробити коротенький екскурс у минуле. Адже у 2004 році нашій школі виповнилось 100 років. А початок історії розвитку школи-інтернату для глухонімих в Ужгороді закладено в розпорядженні Угорського королівства, а саме міністерства релігії і освіти від 1901 року “Про прийняття заходів з приводу навчання глухонімих дітей”. І в 1904 році у вересні розпочався перший навчальний рік з 13 учнями.
Так, крок за кроком, рік за роком - одні учні вступали до школи, а інші ставали випускниками.
Протягом ста років школу закінчили більше тисячі вихованців. Серед випускників - столяри та художники, швачки та спортсмени, зубні техніки та підприємці. Багато випускників школи отримали дипломи Ужгородського коледжу прикладного мистецтва ім.Ерделі.
Сьогодні, як і завж ... Читати далі »

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 761 | Додав: Admin | Дата: 26.10.2014

Шановні колеги, члени ОНП!

Проект “Навчальні програми професійного зростання” Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) розпочинає набір кандидатів з Київської області та м.Києва для участі у тритижневій програмі стажування у США “Виховання громадянської свідомості молоді в контексті освітньої реформи” за проектом “Навчальні програми професійного зростання”.
Орієнтовна дата поїздки – 25 лютого - 18 березня 2015 р.
Останній термін подання документів на програму 28 жовтня 2014 р.
Мета програми полягає у вивченні досвіду з формування громадянської свідомості та суспільно-державних цінностей на прикладі США задля посилення освітньої реформи у сфері патріотичного виховання української молоді.

... Читати далі »

Категорія: Інформація ОНП | Переглядів: 610 | Додав: Admin | Дата: 20.10.2014

« 1 2 ... 45 46 47 48 49 ... 71 72 »
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024