Субота, 20.04.2024, 16:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2019 » Листопад » 25 » Зупинимо руйнацію школи №101 Марії Покрови для глухих дітей м.Львова!
15:23
Зупинимо руйнацію школи №101 Марії Покрови для глухих дітей м.Львова!

ЧИТАЙТЕ, ДУМАЙТЕ, РЕАГУЙТЕ!!!

Шановна громадо! На ваших очах руйнують мережу закладів компенсуючого типу і школу для глухих дітей у Львові зокрема.
Школа № 101 Марії Покрови для глухих дітей, що знаходиться за адресою Личаківська, 35, яка заснована ще за "бабці Австрії" на кошти мецената, який інтелігентно приховав свою благодійність, плавно йде у небуття. Спершу за надуманими причинами (картопля в машині директора, який цю бульбу привозив для працівників школи) звільнили з посади директора Крамара Юрія Михайловича, який працював у школі понад 20 років. Ним залучено до школи меценатів, які і до сьогодні є частими гостями школи, більше того — друзями, які протягують руку благодійної допомоги уразливим верствам населення — дітям з порушеннями слуху, здебільшого з незаможних родин, як тепер називають з СЖО (зі складними життєвими обставинами), дітям із сімей глухих (відсоток яких завжди буде мати місце в школі), з віддалених районів нашої області. Завдяки старанням трудового колективу школа однією з перших в державі позбулася тавра "школи-інтернату". Діти, які мешкають у Львові чи в ближніх селах, завжди після уроків та спеціальних гуртків поверталися до рідної домівки, щоб не втрачався зв'язок з родиною, щоб творилося сімейне виховання.
Школа здійснює корекційно-реабілітаційну діяльність у навчальному процесі, водночас завжди присутня виховна діяльність: це тематичні вечори, які прививають традиції своїх предків, патріотичне виховання, спорт, організація дозвілля тощо.
Школа пишається виграними проектами з питань інноваційної діяльності (2001—2003 рр.), "Раннього втручання" (2005—2007 рр., Нідерланди—Польща—Україна), результатом чого стало відкриття при школі дошкільних груп паралельно із існуванням у Львові спеціалізованого дошкільного закладу для дітей зі стійкими ураженнями слуху, створення консультативного центру для дітей та їхніх родин з питань раннього втручання (до вступу в дошкільні групи). Забезпечено всіх вихованців ефективними індивідуальними слуховими апаратами, створено систему сучасної звукопідсилюючої апаратури у класах, є кабінет розвитку слухового сприймання, цифровий аудіометр, який обслуговує безкоштовно не лише дітей школи, а усіх потребуючих дітей та молодь з порушеннями слуху, що звертаються до них з міста.
Старшокласники школи постійно залучаються до різноманітних проектів: ще в далекому 2003 році група нечуючих хлопців і дівчат зі школи № 101 та школи № 95 м.Львова (де є інклюзивні класи) була залучена до проекту, організованого аспірантурою Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова і кафедрою сурдопедагогіки на тему "Вдосконалення писемного мовлення з допомогою комп'ютеризації навчально-виховного процесу". Впродовж року було організовано спілкування в чаті з командами з інших міст на базі дитячої обласної бібліотеки, де діти безкоштовно працювали в мережі Інтернет, виконуючи ігрові завдання. Різниці у поведінці вихованців загальноосвітньої школи та учнів школи компенсуючого типу практично не було, діти перезнайомилися між собою. Саме тоді стало очевидним, що діти з школи № 101 були більше соціалізовані, ніж учні ЗОЗ № 95.
Восени 2005 року, з метою залучення до проекту ГО "Зелений хрест" із соціалізації та працевлаштування молоді з порушеннями слуху, для старшокласників школи було проведено майстер-клас із вивчення жестової мови. Це на практиці показало, як важливо володіти рідною мовою глухих людей не лише педагогам, а й батькам дітей. Щоправда, стереотипи стосовно володіння жестовою мовою до сьогодні у суспільстві не подолано, водночас у ЗМІ тепер з'являється більше просвітницьких роликів та заходів, присвячених цій темі. Саме популяризацію жестової мови на колишньому 24 каналі, тепер на суспільному телебаченні, активно здійснює Віра Муць, педагог школи.
Уся діяльність директора Ю.М. Крамара та його трудового колективу спрямована на покращення рівня освітньо-виховного процесу, реабілітацію і соціалізацію його вихованців, про що свідчать життєві успіхи випускників школи та її рейтинг серед 5 областей, де відбувався проект "Juicе" (Кіровоградська, Луганська, Чернівецька, Чернігівська та школа смт. Хуст Закарпатської обл.). Сьогодні можна спостерігати саботаж конкурсу на посаду директора школи, про що говорять не в кулуарах, а "дзвонять в усі дзвони". Чого варті численні групові заяви трудового колективу, які, напевне, десь загубилися по закутках кабінетів чиновників, які не вирішили проблеми або у метушні про неї забули.
Натомість метушаться інші зацікавлені особи... Строчать у Фесбуці пасквілі, обдзвонюють освітні заклади, організовують форуми... Бо екс-директор Львівської школи№ 101, переможець конкурсу "Кращий директор року" уже їм не є перешкодою, а трудовий колектив у передчутті скорочення і звільнення через так звану деінституалізацію, сподівається лише на покровительство Марії Покрови, яка своїм омофором допомагає не лише нашим воїнам долати ворога на сході країни, а має допомогти у боротьбі із внутрішнім ворогом, який замість творити — руйнує напрацьоване століттями і вже п'є переможну чашу, бо бачить себе очільниками центру, створеного на базі школи, якщо вірити сайту новин Львівської обласної державної адміністрації.

Слава Україні. Героям слава.

Лариса МАЛИНОВИЧ

________________________________________
А тепер — текст зі сайту Львівської обласної держадміністрації від 30 жовтня 2019 року, у якому підтримується створення центру на базі школи № 101, тобто руйнація школи:

Посилання: https://loda.gov.ua/news?id=48150

На Львівщині планується створення інноваційної моделі супроводу дітей та молоді з особливими потребами, в тому числі з інвалідністю.
Виходячи з успішного досвіду діяльності мережі освітньо-соціально-культурних центрів для дітей з особливими потребами, планується створення Комплексу, у якому будуть надаватись послуги денного перебування/догляду, повний пакет корекційної допомоги, трудова реабілітація з метою допомогти дітям та молоді вразливих категорій максимально інтегруватись у суспільство та у майбутньому реалізувати себе через трудову діяльність. Даний формат допомоги дозволить активно залучити молодь з інвалідністю до самореалізації та уникнути суспільної стигмації.
30 жовтня заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень оглянув освітньо-соціально-культурний центр, розміщений у КЗ ЛОР "Львівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Марії Покрови".
Саме на базі цього центру й планують створити новий комплекс для дітей та молоді з особливими потребами. За підсумками зустрічі із координатором центру Галиною Амеліною-Царьовою та членами робочої групи із напрацювання інноваційної моделі супроводу, Тарас Грень доручив напрацювати цілісний структурований план розробки цього проекту, що забезпечить комплексний підхід до навчання, виховання, корекції, соціальної профілактики, денної зайнятості, професійної реалізації підопічних. Нагадаємо, сьогодні на Львівщині налічується понад 29 тисяч осіб з особливими потребами у віці до 18 років, 12 тисяч з яких — особи з інвалідністю. Тож створення першого соціально-освітнього Комплексу дозволить охопити значну кількість дітей, мінімалізувати та не допустити потрапляння дитини та родини у складні життєві обставини. Тут діти матимуть змогу займатись із психологом, дефектологом, фізреабілітологом, і, за потреби, сурдопедагогом. Важливо також надавати допомогу молоді з особливими потребами, в тому числі з інвалідністю, яка часто залишається за межею суспільно активного життя та в силу певних обставин не може реалізувати себе у самостійному житті.

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 553 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024