Вівторок, 23.04.2024, 23:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2015 » Серпень » 4 » З історії Жовківської спеціальної школи-інтернату для глухих дітей
16:41
З історії Жовківської спеціальної школи-інтернату для глухих дітей

Жовківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат заснована у 1953 році. Першим директором школи був Гніпович Іван Дмитрович 1900 р.н.. Школа розміщувалась в трьох приміщеннях. Перше приміщення – корпус, де зараз адміністрація школи, друге – приміщення теперішньої бібліотеки та швейної майстерні, і третє – дерев’яне приміщення, де зараз класні кімнати. Першими вчителями школи були Гніпович Ядвіга Владиславівна – дружина директора, Мартинюк Ганна Сидорівна, Бабій Стефанія Іванівна. В 1956 році в школу прибув згідно скерування Стахнів Євстахій Григорович – вчитель – дефектолог за фахом та його дружина – Жара Ольга Іванівна . На цей час у школі було п’ять класів – комплектів: 1-й, 2-й, 3-й, 4-й і клас для дітей різних за віком.
З 1962 року  Стахнів Є.Г. стає завучем школи. На цій посаді працює до 1970 року. До 1963 року директором школи працює Гніпович І.Д. За його керівництва школі надано ділянку орної землі у 7 гектарів. Сіяно зернові, городні рослини. Для зберігання врожаю збудовано господарські приміщення.  Працювала на господарстві пара коней. Розводили кролів. На подвір’ї  Іван Дмитрович посадив молодий сад. Окремі яблуні збереглись й до сьогодні. Щороку щедро родять.
Другим директором після Гніповича І.Д. стала Філоненко Анастасія Антонівна. Вона підняла клопотання про добудову школи. Виготовила відповідну документацію. Так розпочалося будівництво нового корпусу на дев’ять класних кімнат, яке  завершилось в 1969 році. Одночасно було побудовано приміщення столярної майстерні.
В грудні 1969 року до Нестеровської спецшколи – інтернату для глухих дітей було приєднано Лаврівську спецшколу – інтернат Старосамбірського району Львівської області. У школі навчалось 147 учнів, вчительський колектив поповнився новими педагогами. Із Лаврова до нашої школи прибули Федак Степан Іванович, Федак Марія Андріївна, Яковчук Алла Микитівна, Матюхіна Анастасія Романівна – вчителі – дефектологи.
З 1970 року завучем школи стала Яковчук А.М. Через рік її замінив Федак С.І.Він пропрацював завучем до 1982 року.
Багато вчителів школи, що не мали спеціальної дефектологічної освіти, успішно навчались заочно у Київському педінституті ім. Горького, стали дефектологами. Це Саджениця М.І., Юрочко А.В., Галапац М.Ф. Винницька М.С., Ільїна С.О., Шняк І.М.,  Вітвіцька С.Б., Пономарьов Ю.К., Пікловська Г.Р., Довганик Н.Є., Сольчаник Т.Т.
Ряд спеціалістів – дефектологів були скеровані на роботу у нашу школу після закінчення стаціонару. Це Гришина Н.В., Катинська О.Й., Рудзінська І.М., Скібіцька Я.М., Сольчаник В.Б., Яцій Л.В., Федак В.С.
З 1982 по 1997 рік на посаді заступника працює Урбанська Раїса Сергіївна. На зміну директора  школи Федака С.І. прийшла вчителька школи Ільїна Світлана Олександрівна. Продовжувала роботу своїх попередників до 1992 р., до досягнення пенсійного віку.
Хотілось би пригадати тих, хто багато років пропрацював у школі чи то в педагогічному колективі, а чи в складі обслуговуючого персоналу. В першу чергу згадати вчителів школи: Шняк Катерину Климівну, Сизову Валентину Андріївну, Пікловських Марію Миколаївну та Євгена Михайловича, Чмаль Марію Іванівну, Войтик Ольгу Іллівну, Сивак Любомиру Дмитрівну, Іващенка Анатолія Романовича; вихователів: Зарівну Любов Семенівну, Наріжну Олену Михайлівну, Данілову Тетяну Василівну, Деманжару Олену Дмитрівну, Канюс Юлію Ярославівну, Думич Ніну Василівну, Яківчук Анастасію Петрівну, Штонду Івана Іларіоновича.
З обслуговуючого персоналу назвати таких працівників: завгоспа Хомина Івана Микитовича, його дружину Хомин Олену Степанівну, кухарів Широн Володиславу Іванівну, Руліцьку Катерину Степанівну, кастеляну М’ягких Іванну Михайлівну, комірника Пономарьова Костянтина, Скварія Івана Дмитровича, Дяків Марію Іллівна, Горбач Парасковія Дмитрівну, Сяркевич Антоніну Іванівну, Нікітіну Ірину Йосипівна, Закус Параскевію Василівну, Деревенко Катерину Іванівну, Шемечка Миколу Йосипович. У дуже не легкі часи 35-40 років віддали школі.
З 1997 до 2003 року заступником директора школи працювала Рудзінська Іванна Михайлівна.
В даний час на посаді заступника директора школи з навчальної роботи працює Пікловська Галина Романівна, а на посаді заступника директора з виховної роботи – Куфальська Галина Михайлівна.
З 1992 р. до 2013 року школу очолювала Вітвіцька Стефанія Богданівна.
Їй вдалося поєднати професійну майстерність досвідчених педагогів з енергійним завзяттям молодих, що гарантує мудрі, виважені підходи та забезпечує сучасні шляхи виконання тих завдань, якими живе наша школа.
З 2013 року по даний час директором школи працює Пікловська Галина Романівна.
Школа є важливим компонентом єдиної системи суспільного розвитку і виховання. Навчально-виховна робота в Жовківській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті спрямована на реалізацію потреб дитини, для виявлення її власної ініціативи, творчості та самовираження.
Цікавим життям живе учнівський колектив. З 2000 року Жовківська спецшкола-інтернат переведена на загальноосвітню школу – інтернат І-ІІІ ступенів.
Випускники нашої школи успішно трудовлаштовуються: хлопці в Дрогобицький та Бродовський деревообробні комбінати, а дівчата – Львівське швейне виробниче об’єднання “Силует”. Ті, хто хоче вчитися, складають вступні іспити у Львівське медучилище, навчаються у профтехучилищах, так як у процесі шкільного трудового навчання здобувають навики професій шлеї та столяра.
Образотворча діяльність, музично-ритмічні заняття, художня самодіяльність – все це сприяє вихованню дітей з особливими потребами як творчих, працьовитих та розумних, дає їм змогу реалізувати свій потенціал, опанувати необхідні знання, зорієнтуватись у виборі майбутньої професії. Для цього у школі діють гуртки: “Вишивальний”, “Умілі руки”, “Фізкультурний”, “Роботи з тканиною”, “Хореографічний”. На заняттях діти гарно малюють, роблять художні вироби з дерева, вчаться танцювати і співати. У школі учні опановують мистецтво жестової пісні і залюбки з концертами.
У листопаді минулого року вихованці інтернату брали участь у ІІ міжнародному конкурсі лицарської пісні у місті Любліні (Польща), що проводився мистецько- терапевтичним центром “Непротоптана стежина”.
Славиться наша школа і спортсменами, які постійно беруть участь у всіх змаганнях та спартакіада для неповносправних дітей, неодноразово перемагаючи та займаючи призові місця.
Працівники нашої школи намагаються зробити все можливе, щоб дітям жилося тут як у рідному домі, адже частина дітей залишається на вихідні дні в інтернаті. Для цього розроблена цікава тематика клубів корисного дозвілля, затверджена методоб’єднання старших класів, якими керують Гришина Н.В., і Мавдрик М.П. В основному роботи клубу покладено національну систему виховання. Широко використовуємо народні традиції (звичаї, обряди, норми і правила поведінки).
“Розвиток української мови як засобу спілкування та формування інтелекту, збагачення духовно- емоційної сфери особистості через її органічний зв'язок з національними традиціями рідного народу” - над таким проблемним питанням сьогодні працює школа. Умовою виховання дитини є передача їй духовної спадщини народу, його моральних ідеалів. Тому постійно звертаємось до народної творчості.

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 753 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024