П`ятниця, 19.04.2024, 20:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2013 » Червень » 2 » Відродження історичної пам’яті
23:08
Відродження історичної пам’яті

Суть історії полягає в тому, щоб пам'ятати події, факти, дати та персонали. Народна мудрість свідчить: "Хто не знає своєї історії, той не гідний кращого майбутнього”. Вітчизняна сурдопедагогіка, яка налічує 208 років від початку свого існування, теж має свою історію та багата на події. Серед них є малопомітні, незначні, суттєві та ті, які вплинули на подальший розвиток сурдопедагогіки. Про одну з таких подій, яка вміщує в собі дві ювілейні дати, піде далі мова.
2013 рік має важливе значення для вітчизняної сурдопедагогіки: З0 травня виповнюється 160 років від дня народження видатної людини, колишнього міського голови Олександрівська (а нині Запоріжжя) Фелікса Францовича Мовчановського та 11 травня - 110 років з часу заснування ним Олександрівського училища-хутора для глухонімих (офіційна назва – "Маріїнське училище-хутір Катеринославського губернського відділу опікунства Імператриці Марії Федорівни про глухонімих”) - унікального, найбільшого та найефективнішого закладу в тогочасній Російській імперії, який вперше виник у вітчизняній та світовій педагогічній практиці й аналога якому не має у світі і сьогодні.
До цих дат лабораторією сурдопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України було ініційовано та за підтримки відповідних установ відкрито дві виставки, які набули всеукраїнського масштабу, оскільки експонуються в двох містах в один часовий період.

23 квітня у м.Києві, в Педагогічному музеї, була урочисто відкрита виставка "Феномен сурдопедагогіки (до 110-річчя заснування Олександрівського училища-хутора глухонімих)”.
Організаторами виставки є Педагогічний музей України та Інститут спеціальної педагогіки НАПН України.
Мета виставки - представити історію заснування та становлення Олександрівського училища-хутора для глухонімих через унікальні фото початку XX ст. та фотокопії, висвітлити діяльність його засновника Ф.Ф.Мовчановського та правонаступника училища – "Комунального закладу "Запорізький навчально-реабілітаційний центр "Джерело”, який надав певні матеріали з розвитку закладу в дореволюційний, радянський час і роки незалежності та дитячі вироби.
Виставка складається з двох великих розділів: "Історія заснування та діяльність Олександрівського училища-хутора для глухонімих у 1903-1917рр.” та "Діяльність "Комунального закладу "Запорізький навчально-реабілітаційний центр "Джерело”.
В урочистих заходах з нагоди відкриття виставки взяли участь: директор Педагогічного музею Володимир Павлович Малюга, директор Інституту спеціальної педагогіки НАПН України В'ячеслав Васильович Засенко, директор Музею історії УТОГ Володимир Вікторович Скурчинський, заступник директора Чернівецького навчально-реабілітаційного центру №1 Оксана Іванівна Шкурат, заступник директора спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №6 м.Києва Людмила Прокопівна Шарф, провідний науковий співробітник Педагогічного музею Олександр Петрович Міхно, співробітники лабораторії сурдопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України Володимир Миколайович Шевченко, Віра Володимирівна Литвинова та Валентина Володимирівна Жук, учитель історії Запорізького навчально-реабілітаційного центру "Джерело” Тетяна Святославівна Васильєва, вчитель трудового навчання Чернівецького навчально-реабілітаційного центру №1 Василь Юрійович Трубій, педагоги й учні спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №6 м.Києва, інші запрошені гості та представники преси.
У своєму виступі директор Педагогічного музею В.П.Малюга зазначив, що музей є зберігачем нашого історичного минулого та майданчиком, який дає змогу відвідувачам познайомитися з унікальними експонатами та доторкнутися до власної історії; директор Інституту спеціальної педагогіки НАПН України В.В.Засенко зазначив, що Олександрівське училище-хутір було унікальним навчально-виховним закладом для дітей з порушеннями слуху, наголосив на важливості пам'ятати власну історію, висловив щиру вдячність співробітникам лабораторії сурдопедагогіки та всім, хто брав активну участь у підготовці виставки; директор Музею історії УТОГ В.В.Скурчинський розповів, що він є засновником та незмінним керівником цього музею впродовж уже 45 років, зібрав велику кількість матеріалів про різні заклади та події в житті глухих, у т.ч. і про Олександрівське училище-хутір, та мріє видати альбом з фотокопіями всіх листівок цього закладу, яких було надруковано 200 штук, але на сьогодні знайдено лише близько 100; старший науковий співробітник лабораторії сурдопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України В.М.Шевченко розповів про передумови виникнення училища-хутора, коротку історію його заснування, розвитку та розгрому, а також про унікальну людину, засновника закладу, міського голову Олександрівська - Фелікса Францовича Мовчановського та його нелегку долю; вчитель трудового навчання Чернівецького навчально-реабілітаційного центру №1 В.Ю.Трубій розповів про цікавий та кропіткий процес роботи над виготовленням макету Олександрівського хутора, який тривав майже рік; учитель історії Запорізького навчально-реабілітаційного центру "Джерело” Т.С.Васильєва детально ознайомила присутніх з роботою закладу в часи незалежності, його керівництвом, структурою та сучасним станом; провідний науковий співробітник Педагогічного музею О.П.Міхно зазначив, що такі виставки дають змогу людям більше дізнатися про власну історію та провів першу екскурсію, під час якої розповів про ініціаторів та засновника закладу, його адміністрацію, господарство, макет, навчальний процес, відділення закладу - школу-санаторій у Євпаторії, та діяльність закладу після 1917 року.
На закінчення урочистостей відбулося нагородження учасників та організаторів виставки пам'ятними грамотами та подяками від Національної академії педагогічних наук України.
Варто зазначити, що представлений на виставці дерев'яний макет Олександрівського училища-хутора глухонімих є унікальним і єдиним у своєму роді експонатом, який виготовив нечуючий вчитель трудового навчання ЧОНРЦ №1 В.Ю.Трубій разом з учнями за сприяння та турботи директора закладу - Олени Орестівни Савчук. Він викликав велике зацікавлення київських школярів, які тривалий час його розглядали та спілкувалися з автором.
Виставка експонується в експозиційній залі Педагогічного музею України (приміщення Київського міського будинку вчителя, 2 поверх) за адресою: м.Київ, вул.Володимирська, 57, ст.м."Університет”, "Театральна”, "Золоті ворота”. Музей працює щодня з 10.00 до 17.00 (окрім суботи та неділі). Виставка триватиме до 31 серпня 2013 року. Вхід вільний.

В.Шевченко, член ОНП, співробітник лабораторії сурдопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України

 

Категорія: Сурдопедагогіка | Переглядів: 1104 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024