Четвер, 18.04.2024, 08:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2013 » Травень » 9 » Пропонуємо на допомогу батькам нечуючої дитини
23:56
Пропонуємо на допомогу батькам нечуючої дитини
Увага! Пропонуємо на допомогу батькам нечуючої дитини

     У науково-методичному посібнику ”Дитина зі світу тиші” висвітлено теоретичні та практичні підходи щодо розвитку нечуючої дитини в сучасних умовах з медичної та соціокультурної точок зору. Запропоновано шляхи вирішення проблем її розвитку, навчання і соціалізації. Надано перелік дошкільних, шкільних, вищих навчальних закладів України, де можуть навчатись особи з порушеннями слуху.  Висвітлено ряд компенсаторних можливостей розвитку слухового сприймання дитини та представлено центри реабілітації, які можуть надати необхідну допомогу.
     У посібнику наведено понад 150 найуживаніших жестів для встановлення взаємостосунків та взаєморозуміння чуючих батьків з нечуючою дитиною.
      Актуальним розділом посібника є "Культура глухих”, де детально висвітлено досягнення нечуючих осіб у літературі, театрі, кіно, образотворчому мистецтві, спорті тощо. Не залишається поза увагою авторів посібника інформація про УТОГ, його функції, структуру та співпрацю з державними та іншими громадськими організаціями. Також у посібнику обґрунтовано правові, психолого-педагогічні, мовознавчі засади та передумови вирішення проблем, з якими стикаються особи з порушеннями слуху, їхні батьки і родини. Узагальнено зарубіжний та вітчизняний досвід психолого-педагогічної допомоги нечуючим дітям. У кінці посібника пропонується рекомендована література та веб-сторінки, де можна отримати додаткову інформацію.
     Кубики "Ручна абетка глухих” (автор - В.В.Скурчинський) призначені для навчання читанню нечуючих дітей дошкільного й молодшого шкільного віку, а також можуть використовуватись у сім’ї, у дитячому садку та початковій школі. Унікальним є те, що на цих кубиках, окрім літер, зображені дактилеми, за допомогою яких кожна літера словесної мови передається певним положенням пальців руки. Такий навчально-дидактичний матеріал спеціально розроблений для розвитку жестово-словесного мовлення дитини, навчання її вмінню складати з літер склади, слова тощо. Ними можна користуватись і під час навчання української дактильної абетки тих старших дітей та дорослих, для яких жестова мова не є рідною. До комплекту входить 12  кубиків з літерами і 12  кубиків з цифрами.
      Як доповнення до кубиків дактильної абетки та математичних кубиків автором запропоновано комплект карток з буквами, цифрами, жестами і гарними малюнками. Він може бути використаний як наочний матеріал при формуванні у дітей початкових навичок графічного зображення, письма, читання та математичних уявлень.

Шановні батьки, педагоги!
Тим, хто бажає отримати перевиданий посібник "Дитина зі світу тиші”, кубики чи плакати, необхідно звертатися до редакції газети "Наше життя” УТОГ
(тел./факс: (044) 287-21-80, Каменська Наталія Миколаївна)
або до лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки НАПН України
 (тел.(044) 440-42-92, Ткаченко Катерина Олександрівна).

Категорія: Інформація ОНП | Переглядів: 986 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024