П`ятниця, 26.04.2024, 14:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2013 » Червень » 4 » Положення про комісію оцінювання якості освіти
23:28
Положення про комісію оцінювання якості освіти

Положення про предметні фахові комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти

1.Це Положення визначає основні функції та особливості діяльності предметних фахових комісій при Українському центрі оцінювання якості освіти (далі – предметні фахові комісії).
2.Предметні фахові комісії створюються з метою визначення передумов для об’єктивного оцінювання тестових робіт учасників зовнішнього незалежного оцінювання (далі – зовнішнє оцінювання) з певного предмета.
3.У своїй діяльності предметні фахові комісії керуються законодавством України, наказами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Українського центру оцінювання якості освіти та цим Положенням.
4.До основних функцій предметної фахової комісії належать:
-ухвалення відповідей до тестових завдань;
-ухвалення Схеми оцінювання розгорнутих відповідей абітурієнтів з певного предмета (бланки відповідей типу Б), розробленої на основі Критеріїв оцінювання розгорнутих відповідей, затверджених директором Українського центру оцінювання якості освіти;
-прийняття рішень щодо нетипових, конфліктних ситуацій, пов’язаних із змістом тестових завдань, способом їхнього оцінювання.
5.До складу предметних фахових комісій входять:
-спеціалісти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, фахівці Українського центру оцінювання якості освіти, співробітники науково-дослідних установ;
-педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів (учителі вищої категорії, учителі-методисти);
-науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів.
6.Персональний склад предметної фахової комісії (не менш як сім осіб) затверджується наказом директора Українського центру оцінювання якості освіти.
7.Очолює роботу предметної фахової комісії голова, який обирається на першому засіданні комісії та не може бути обраним із числа працівників Українського центру оцінювання якості освіти.
8.Підготовку до засідань предметної фахової комісії, ведення протоколів, дотримання встановленого порядку збереження матеріалів і документів забезпечує відповідальний секретар, який є працівником Українського центру оцінювання якості освіти та входить до складу відповідної комісії.
9.Український центр оцінювання якості освіти створює належні умови для функціонування предметної фахової комісії.
10.Рішення предметної фахової комісії приймається більшістю голосів, за умови присутності на засіданні не менш як двох третин від загальної кількості членів комісії. У разі рівної кількості голосів «за» та «проти» приймається рішення, яке підтримав голова комісії.
11.Рішення предметної фахової комісії з підписами всіх її членів, які проголосували за його прийняття, передається директору Українського центру оцінювання якості освіти для подальшого використання в процесі визначення результатів зовнішнього оцінювання абітурієнтів.


Положення про апеляційну комісію Українського центру оцінювання якості освіти

1.Це Положення визначає основні функції та особливості діяльності апеляційної комісії Українського центру оцінювання якості освіти (далі – апеляційна комісія).
2.Дія цього Положення поширюється на апеляційну комісію, фахові групи, залучені до розгляду апеляційних заяв, регіональні центри оцінювання якості освіти, осіб, які проходили зовнішнє оцінювання та подали апеляцію (далі – заявники).
3.Апеляційна комісія створюється з метою захисту прав осіб, які проходили зовнішнє незалежне оцінювання (далі – зовнішнє оцінювання), і розгляду в установлені строки апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання, а також клопотань регіональних центрів оцінювання якості освіти (далі – апеляційна заява).
4.Апеляційна комісія у своїй діяльності керується законодавством України, наказами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Українського центру оцінювання якості освіти та цим Положенням, а також ухвалою фахової предметної комісії.
5.Під час розгляду апеляційної заяви апеляційною комісією встановлюються:
-належність особі результату, отриманого за виконання тесту з певного відповідного предмета;
-об’єктивність оцінювання відповідей заявника на тестові завдання з розгорнутою відповіддю;
-правильність визначення кількості балів під час комплексної автоматизованої обробки бланків відповідей.
6.Процедура подання заявником апеляційної заяви, її розгляду, виконання прийнятого апеляційною комісією рішення визначена Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.10.2012р. №1130.
7.Апеляційна комісія має право:
-одержувати в установленому порядку від працівників Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, персоналу пунктів тестування інформацію та документи (бланки відповідей, аудиторні протоколи проведення зовнішнього оцінювання, акти, складені під час проведення зовнішнього оцінювання тощо), необхідні для виконання покладених на неї завдань;
-залучати кваліфікованих фахівців для встановлення об’єктивності перевірки екзаменаторами виконання тестових завдань із розгорнутою відповіддю;
-залучати предметні фахові комісії у випадках виникнення нетипових, конфліктних ситуацій, пов’язаних із змістом тестових завдань і способом їхнього оцінювання;
у разі потреби запрошувати на засідання комісії заявника з метою отримання додаткової інформації, необхідної для прийняття остаточного рішення.
8.У разі неправомірного використання членами апеляційної комісії своїх повноважень вони несуть відповідальність, що передбачена законодавством.
9.До складу апеляційної комісії входять заступники директора Українського центру оцінювання якості освіти, керівники структурних підрозділів Українського центру оцінювання якості освіти, а також представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, загальноосвітніх і вищих навчальних закладів, громадських організацій (за згодою).
10.Очолює роботу апеляційної комісії один із заступників директора Українського центру оцінювання якості освіти.
11.Персональний склад апеляційної комісії (не менше п’яти осіб) затверджується наказом директора Українського центру оцінювання якості освіти. Цим самим наказом призначається відповідальний секретар комісії (один або декілька), який не є її членом і не має права голосу під час прийняття рішення.
12.При апеляційній комісії створюються фахові групи у складі не менше трьох осіб із числа кваліфікованих педагогічних, науково-педагогічних працівників, які здійснюють перевірку шляхом повторного оцінювання виконання тестових завдань.
13.У процесі формування персонального складу комісії, фахових груп враховується професійна компетентність кожного члена, а також можливість неупередженого розгляду ними апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання.
14.Організацію роботи апеляційної комісії, своєчасний та об’єктивний розгляд апеляційних заяв, ведення справ, дотримання встановленого порядку збереження документів і конфіденційної інформації забезпечує її голова.
15.Документами про діяльність апеляційної комісії, що зберігаються протягом п’яти років, є:
-апеляційні заяви щодо результатів зовнішнього оцінювання;
-протоколи засідань комісії;
-матеріали, необхідні для розгляду апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання.
16.Рішення апеляційної комісії приймається більшістю голосів за умови присутності на засіданні не менш як двох третин від загальної кількості членів комісії. У разі рівної кількості голосів «за» та «проти» приймається рішення, яке підтримав голова комісії.


Положення про регламентну комісію регіонального центру оцінювання якості освіти

1.Це Положення визначає основні функції, права та порядок організації  діяльності регламентної комісії регіонального центру оцінювання якості освіти.
2.Регламентна комісія регіонального центру оцінювання якості освіти (далі – регламентна комісія) – колегіальний орган у системі зовнішнього незалежного оцінювання (далі – зовнішнє оцінювання), що створюється при регіональних центрах оцінювання якості освіти.
3.Основні функції регламентної комісії:
-вирішення питань, що належать до компетенції регіонального центру оцінювання якості освіти;
-захист прав осіб, які виявили бажання взяти участь у зовнішньому оцінюванні, об’єктивний розгляд їхніх апеляційних заяв щодо недоліків, які були допущені під час реєстрації особи для проходження зовнішнього оцінювання, та щодо порушень процедури проведення тестувань, які могли негативно вплинути на результати виконання тестів.
4.У своїй діяльності регламентна комісія керується чинним законодавством України, наказами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Українського центру оцінювання якості освіти, цим Положенням.
5.Регламентна комісія має право:
-одержувати в установленому порядку від працівників регіонального центру оцінювання якості освіти, персоналу пунктів тестування та пунктів обробки бланків відповідей документи, необхідні для виконання покладених на регламентну комісію завдань, а також іншу інформацію про проходження абітурієнтами зовнішнього оцінювання;
-у разі потреби запрошувати на засідання регламентної комісії заявника, осіб, залучених до проведення зовнішнього оцінювання;
-здійснювати в межах своєї компетенції запити до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я тощо.
6.У разі неправомірних дій члени регламентної комісії несуть відповідальність, передбачену законодавством України, у тому числі за розголошення конфіденційної інформації.
7.До складу регламентної комісії (не менш як п’ять осіб) входять представники регіонального центру оцінювання якості освіти, місцевих органів управління освітою, закладів охорони здоров’я та інші (за згодою).
Очолює роботу регламентної комісії голова.
8.Склад регламентної комісії затверджується наказом директора регіонального центру оцінювання якості освіти до початку реєстрації осіб, які виявили бажання взяти участь у зовнішньому оцінюванні.
9.Організацію роботи регламентної комісії, своєчасний та об’єктивний розгляд звернень, ведення справ, дотримання встановленого порядку збереження документів і конфіденційної інформації забезпечує її голова.
10.Документами регламентної комісії, що зберігаються протягом п’яти років після завершення встановленого строку розгляду апеляційних заяв, є:
-протоколи засідань комісії;
-апеляційні заяви щодо порушення процедури;
-матеріали, що необхідні для здійснення розгляду апеляційних заяв (письмові пояснення громадських спостерігачів, персоналу пункту тестування щодо обставин, викладених у зверненні тощо);
-інші матеріали, що стосуються рішень, прийнятих регламентною комісією.
11.Рішення регламентної комісії приймається більшістю голосів за умови присутності на засіданні не менш як двох третин від загальної кількості членів комісії. У разі рівної кількості голосів «за» та «проти» приймається рішення, яке підтримав голова комісії.


ТЕХНІЧНИЙ ОПИС
сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційної картки до сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання

1. Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (далі – Сертифікат) виготовляється на білому аркуші розміром 148 х 210 мм, щільність якого 80 г/кв.м.
У лівій верхній частині Сертифіката у межах місця, виділеного тонким маркером, вклеюється фотокартка абітурієнта розміром 3 х 4 см. Нижній правий кут фотокартки скріплюється із бланком Сертифіката спеціальною номерною голографічною наліпкою прямокутної форми, розмір якої 15 х 25 мм. На наліпці розміщено логотип Українського центру оцінювання якості освіти, а також номер, що складається із семи цифр. Фон наліпки сріблясто-синій, на ньому багато разів повторюється зменшений логотип Українського центру оцінювання якості освіти.
Праворуч від фотографії розміщено інформацію, зазначену друкарським способом:
-перший рядок у центрі: "УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ";
-другий та третій рядки у центрі: "СЕРТИФІКАТ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ";
-четвертий рядок у центрі: номер Сертифіката; праворуч - PIN-код;
-п’ятий, шостий рядки у центрі: прізвище, ім'я, по батькові абітурієнта;
-сьомий рядок у центрі: тип, серія, номер документа, на підставі якого відбулась реєстрація абітурієнта;
-восьмий, дев'ятий рядки: "ПРОЙШОВ(ЛА) У 2013 РОЦІ ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ З ТАКИХ ПРЕДМЕТІВ:".
В основній частині Сертифіката вказуються предмети, з яких абітурієнт проходив зовнішнє незалежне оцінювання, дата складання тесту. Факт проходження абітурієнтом зовнішнього незалежного оцінювання підтверджується підписом уповноваженої особи Українського центру оцінювання якості освіти та спеціальною номерною печаткою Українського центру оцінювання якості освіти  - "Для сертифікатів".
Нижче вказуються прізвище та ініціали керівника Українського центру оцінювання якості освіти, розміщуються його підпис, печатка Українського центру оцінювання якості освіти.
Рядком нижче ліворуч особою, яка оформляє Сертифікат, рукописним способом зазначається номер голографічної наліпки, наклеєної на Сертифікаті. У правій нижній частині Сертифіката розміщується штрих-код доступу до інформації про проходження особою зовнішнього незалежного оцінювання, що знаходиться в базі даних абітурієнтів, та результатів зовнішнього незалежного оцінювання Українського центру оцінювання якості освіти.
2. Інформаційна картка до Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (далі – Інформаційна картка) виготовляється на білому аркуші паперу розміром 210 х 297 мм.
На титулі Інформаційної картки українською мовою зазначено:
-перший рядок у центрі: "Український центр оцінювання якості освіти";
-другий та третій рядки у центрі: "Інформаційна картка до сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання";
-четвертий рядок у центрі: номер Сертифіката.
Зліва в п’ятому рядку розміщується штрих-код доступу до інформації про проходження особою зовнішнього незалежного оцінювання, що знаходиться в базі даних абітурієнтів, та результатів зовнішнього незалежного оцінювання Українського центру оцінювання якості освіти; праворуч – PIN-код.
В основній частині Інформаційної картки вказуються прізвище, ім'я, по батькові абітурієнта та таблиця результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що складається з чотирьох граф.
У першій графі таблиці зазначаються назви предметів, вибраних абітурієнтом для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. У другій графі – номер облікового запису у Відомості результатів зовнішнього незалежного оцінювання з відповідного предмета. У третій графі вказується цифрами кількість тестових балів, набраних абітурієнтом за виконання тесту з відповідного предмета. У четвертій графі – результати зовнішнього незалежного оцінювання за шкалою 100-200 балів, зазначені цифрами та словами.
Якщо абітурієнт на тестування не з'явився або його результати було анульовано, то в третій графі навпроти відповідного предмета виставляється позначка "* * *", у четвертій графі робиться запис: "На тестування не з'явився" або "Результат анульовано".
Нижче вказуються прізвище та ініціали керівника Українського центру оцінювання якості освіти, розміщуються його підпис, печатка Українського центру оцінювання якості освіти.
У нижній частині Інформаційної картки робиться запис: "Інформаційна картка дійсна в разі пред'явлення Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (вказується номер документа) та перевірки вищезазначених даних на офіційному веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти: www.testportal.gov.ua".

Затверджено Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України 22.10.2012 №1130
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.11.2012 за №1886/22198

Категорія: Законодавство | Переглядів: 813 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024