П`ятниця, 29.03.2024, 03:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2020 » Жовтень » 14 » Львівська спеціальна школа-інтернат Марії Покрови відзначила своє 190-річчя!
07:53
Львівська спеціальна школа-інтернат Марії Покрови відзначила своє 190-річчя!

Ця школа є найвизначнішим закладом освіти, з найбагатшою історією та досвідом у навчанні дітей з порушеннями слуху на теренах всієї України, яка зробила значний внесок у розвиток вітчизняної сурдопедагогіки.
Час заснування школи сягає 1828 року, коли австрійський єпископ Ян Міхал Леонгард надав первісний капітал – 16000 флоринів. Завдяки цим коштам 4 жовтня 1830 року відкрився Галицький приватний інститут глухонімих Св.Трійці, у якому навчалися 10 вихованців.
Першим опікуном закладу був губернатор Галичини князь Лобковіц; першим директором (1830 - 1836 рр.) – о. Ян Гоффман; першим вчителем та вихователем – випускник Празького інституту глухонімих, чех Домінік Віхітіль.
З 1833 року Галицький заклад глухонімих розташувався у власній кам’яниці. Через її невідповідність до потреб виховного закладу її «замінили» на земельну ділянку по вул. Личаківській, 35. 1841 року на ній було споруджено власний будинок, розрахований для прийому 60 вихованців. Будинок оточував чудовий парк.
Зараз львівська громадськість клопочеться, щоб історична будівля школи мала статус пам’ятки архітектури.
Нині в приміщенні унікального навчального закладу для дітей з порушеннями слуху на вул.Личаківській, 35 функціонує Львівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Марії Покрови. Тут навчаються діти з порушеннями слуху віком від 6-7 років зі Львова та області. Окрім загальноосвітніх дисциплін, учні навчаються основам професій; заклад пишається спортивними здобутками своїх вихованців.
Протягом останнього часу школа пережила зазіхання на свої площі, які вдалося відстояти завдяки небайдужій громадськості. З початку цього навчального року очолює школу Любомир Мостовий, який здобув перемогу у конкурсі на цю посаду.
Хочемо побажати закладу жити й процвітати, дарувати знання своїм особливим учням і пам’ятати славні сторінки своєї 190-річної історії! Нехай Божа Матір оберігає школу і її колектив від бід і негараздів, дарує тепло і затишок, множить успіхи і здобутки!

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 614 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024