П`ятниця, 29.03.2024, 08:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2016 » Лютий » 9 » Дякуємо, містер Бєлозовський!
21:25
Дякуємо, містер Бєлозовський!

У січні 2016 році Україну відвідав громадянин Сполучених Штатів Америки, глухий перекладач жестової мови Аркадій Бєлозовський, колишній харків’янин. Тривалий час він викладав у Рочестерському технологічному університеті, має значний практичний досвід роботи у системі освіти та у сфері надання перекладацьких послуг у США.
До речі, термін “глухий перекладач” - це не помилка, а справді є така професія за кордоном, представник якої допомагає глухим людям, для яких рідною мовою є американська жестова мова, порозумітись з тими, хто спілкується калькованим жестовим мовленням.
Програма перебування Аркадія в Україні була дуже насиченою. Перш за все, він відвідав Державний вищий навчальний заклад “Київський коледж легкої промисловості”, в якому ознайомився зі структурою закладу, відвідав взуттєву та швейну майстерні, спортзал та відкритий урок, поспілкувався з нечуючими студентами. За його участю у коледжі відбувся Міжнародний науково-практичний семінар для перекладачів жестової мови, на якому Аркадій Бєлозовський розповів про діяльність перекладачів жестової мови в США. На цю ж тему також була розмова на зустрічах з перекладачами у наступні дні - у Навчально-відновлювальному центрі глухих та у нещодавно створеному Центрі жестової мови Культурного центру глухих.
Ще один міжнародний семінар, але вже на педагогічну тему, відбувся в Інституті спеціальної педагогіки НАПН України, де наш гість розповів педагогам і науковцям (у тому числі членам Об’єднання нечуючих педагогів) про особливості американської системи освіти осіб з порушеннями слуху. Слухаючи розповідь Аркадія Бєлозовського, присутні мали змогу порівняти системи освіти наших країн і впевнитися, що вони докорінно відрізняються і за структурою, і за ставленням до нечуючих, і за підсумками навчання, які можна бачити хоча б по тому, що люди з порушеннями слуху працюють практично в усіх державних і приватних структурах США. Навіть у Білому домі є нечуюча працівниця, яка успішно виконує обов’язки адміністративного асистента, допомагаючи у роботі Бараку Обамі! Є у Сполучених Штатах також нечуючі лікарі, пілоти, водії…
Візит Аркадія Бєлозовського в Україну став яскравою подією та в певній мірі мотивацією до дій для наших спеціалістів, молоді та студентів. Його приклад досягнень у житті - вражає, і, сподіваємось, кожен, хто мав можливість поспілкуватися з цією харизматичною людиною, зробивши для себе висновки від його життєвого прикладу, буде рухатися вперед, змінюючи не лише себе, а й оточення.

М.Андрієнко

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 587 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024