Четвер, 18.04.2024, 14:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2017 » Квітень » 25 » Семінар “Вплив та наслідки посттравматичного стресового розладу в осіб з порушеннями слуху та особливості надання їм психологічної допомоги”
14:27
Семінар “Вплив та наслідки посттравматичного стресового розладу в осіб з порушеннями слуху та особливості надання їм психологічної допомоги”

19 квітня 2017 року у місті Києві, в Культурному центрі глухих відбувся семінар “Вплив та наслідки посттравматичного стресового розладу в осіб з порушеннями слуху та особливості надання їм психологічної допомоги”, організаторами якого виступили Українське товариство глухих, Українсько-Канадський альянс для глухих та слабочуючих, ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, Канадсько-Українська фундація та Об’єднання нечуючих педагогів.
Необхідність проведення такого семінару викликана тим, що політичне і військове протистояння, яке триває в Україні, трагічна загибель великої кількості людей може викликати в осіб, які їх пережили, гострі стресові ситуації, небезпечні для життя. Значна кількість людей, у тому числі і члени Товариства, потрапили у складні життєві обставини, вимушені були стати внутрішньо переміщеними особами, покинути свої домівки, змінити місце роботи та звичне коло спілкування.
Реалії змушують нас уже сьогодні замислитися над вирішенням питання лікування посттравматичних розладів, адже, як свідчить світовий досвід, ця проблема постане досить гостро вже у недалекому майбутньому.
Різні екстремальні ситуації, стихійні лиха та катастрофи, як правило, мають виражений негативний вплив на психіку людей, що у них постраждали. Посттравматичні стресові розлади (ПТСР) є одними з найчастіших і найнесприятливіших форм психічних порушень у осіб, які пережили небезпечні для життя ситуації, вони займають центральне місце в числі так званих нових межових психічних розладів, що виділяються в останні десятиліття. Особливостями цих розладів є тенденція не тільки не зникати з часом, а й ставати більш вираженими, а також проявлятися раптово на тлі загального благополуччя.
Саме про запобігання негативним наслідкам посттравматичних стресових розладів у осіб з порушеннями слуху йшлося на семінарі, у якому взяли участь 64 особи, зокрема члени Товариства, які у 2014–2015 роках вимушені були переїхати із зони АТО (Луганської та Донецької областей) в інші області України, у тому числі переселенці — представники Харківської, Запорізької, Київської та Житомирської обласних організацій Товариства на чолі з їх керівниками — О.В.Яковлєвою, В.Ю.Дюжевим, М.М.Левицьким, В.С.Дем’янчуком.
З вітальним словом виступила координатор проекту, викладач Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Світлана Ястремська.
Від Українсько-Канадського альянсу для глухих та слабочуючих учасників семінару привітав Ігор Кобель.
Голова УТОГ І.І.Чепчина виступила з доповіддю про роботу Українського товариства глухих з нечуючими переселенцями із зони АТО.
У семінарі виступила також взяла участь представник ООН, фахівець у справі захисту прав осіб з інвалідністю зі слуху Румбані Четтрі, яка виступила з доповіддю "Реалізація положень Конвенції ООН з прав інвалідів стосовно збереження здоров’я та життя".
З циклом лекцій стосовно медичних аспектів за тематикою семінару до учасників семінару звернулися науковці Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Володимир Білоус, Юрій Мисула, Олена Венгер та Олена Смашна. Вони також провели практичні роботи в групах слухачів.
З практичним заняттям щодо основ жестової мови з медико-психологічної термінології виступила старший науковий співробітник лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки НАПН України Наталія Адамюк.
Президент Об’єднання нечуючих педагогів, начальник інформаційно-видавничого відділу апарату ЦП УТОГ Наталія Каменська презентувала посібник з наслідків посттравматичного стресового розладу в осіб з порушеннями слуху та особливостей надання їм психологічної допомоги, який готується до друку найближчим часом – до відкриття конференції на цю ж тематику, яка відбудеться 11–12 травня 2017 року в Навчально-відновлювальному центру глухих.
Отже, семінар успішно завершив свою роботу, а його організатори за підтримки канадської сторони, яка оплачує витрати на проживання та харчування учасників, готуються до більш масштабного проекту – зазначеної вище конференції.
Усім, хто бажає взяти у ній участь, необхідно звертатися до оргвідділу ЦП УТОГ за електронною адресою: osvitautog@gmail.com (Наталія Адамюк).

Категорія: Інформація ОНП | Переглядів: 443 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024