Четвер, 28.03.2024, 21:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2015 » Березень » 26 » Всеукраїнський науково-методичний семінар “Традиційні та інноваційні технології викладання жестової мови”
10:08
Всеукраїнський науково-методичний семінар “Традиційні та інноваційні технології викладання жестової мови”

12 грудня 2014 року в Інституті спеціальної педагогіки НАПН України відбувався Всеукраїнський науково-методичний семінар “Традиційні та інноваційні технології викладання жестової мови”.

В роботі семінару взяли участь понад 60 фахівців з різних областей України: керівники спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей глухих та зі зниженим слухом; вчителі жестової мови; перекладачі жестової мови; представники громадських організацій, зокрема Українського товариства глухих та Об’єднання нечуючих педагогів.
Під час проведення пленарного засідання особливий інтерес учасників семінару викликав виступ представника Міністерства освіти і науки України - Лабайчук Галини Федорівни про новації у нормативно-правовому забезпеченні й перспективні зміни у вітчизняній системі спеціальної освіти дітей з порушеннями слуху.
У доповіді першого заступника голови Центрального правління Українського товариства глухих, наукового співробітника лабораторії жестової мови ІСП НАПН України Чепчиної І.І. висвітлено результати аналітичного дослідження європейського законодавства щодо статусу національних жестових мов в державах -членах Ради Європи та Європейського Союзу. Проблема правового статусу національних жестових мов представлена доповідачем у порівняльному аспекті європейського й вітчизняного законодавства, що слугувало підґрунтям до визначення базових положень і стандартів, які мають бути імплементовані у вітчизняне нормативно-правове поле. Йдеться про те, що держава має забезпечити:
-правове визнання жестової мови (ЖМ) як мови соціокультурної меншини, а відтак, прирівняти ЖМ до мови національних меншин;
-підготовку фахівців з жестової мови (вчителів жестової мови, вчителів-предметників зі знанням жестової мови, перекладачів жестової мови, ЖМ-терапевтів);
-освітні програми для родин дітей з порушеннями слуху з вивчення жестової мови та ін.
Авторську навчальну програму з “Української жестової мови” презентувала учасникам семінару Адамюк Н.Б., к.пед.наук, старший науковий співробітник лабораторії жестової мови ІСП НАПН України. Доповідачем розкрито мету, завдання, зміст, особливості й принципи побудови програм з вивчення української жестової мови як мови навчання та мови опанування. Жваве обговорення колувало щодо введення предмету “Українська жестова мова” в інваріантну складову Державного освітнього стандарту, й сутності змістових ліній (зокрема нової – перекладної лінії, що не передбачена іншими мовними предметами).
Науковим співробітником лабораторії жестової мови ІСП НАПН України  Дробот О.А., представлено авторські навчально-методичні й дидактичні розробки спрямовані на формування у нечуючих дошкільників жестомовної комунікативної компетенції. Зокрема навчальну програму, методичні рекомендації, навчально-методичний посібник “Українська жестова мова” та дидактично-роздатковий матеріал для роботи з дошкільниками.
Дискусію викликала доповідь в.о. завідувача лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки НАПН України Замша А.В. про особливості організації фахової підготовки та сертифікації вчителів жестової мови закордоном.
В рамках проведення семінару відбувався «круглий стіл» “Положення про вчителя жестової мови”.
Доповідь Чепчиної І.І. про роль вчителя жестової мови як носія культури глухих зосередила увагу учасників на важливості формування у дітей не лише комунікативної компетентності, а й соціокультурної, що передбачає опанування знань про етику і культуру спілкування, що побутують в спільноті глухих, знання історії становлення спільноти глухих як соціокультурної меншини.
Висвітленню однієї з найнагальніших проблем діяльності спеціальних навчальних закладів - атестації вчителів української жестової мови - було присвячено доповідь к.пед.наук, директора Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи №33 Воробель Г.М.. Доповідачка зосередила увагу на необхідності врегулювання питання про державне фінансування курсів підвищення кваліфікації фахівців спеціальних закладів з жестової мови та методики її викладання, що проводяться Інститутом спеціальної педагогіки НАПН України.
Науковим співробітником лабораторії жестової мови ІСП НАПН України, віце-президентом Об’єднання нечуючих педагогів Зборовською Н.А. на широке обговорення представлено проект “Положення про вчителя жестової мови”.
Жвавий інтерес викликала методична частина семінару, що складалася з навчально-методичного тренінгу з практичних аспектів застосування лінгводидактичної моделі вивчення лексики української жестової мови (тренер – Адамюк Н.Б.), а також низка майстер-класів:
-трьох повноцінних уроків “Української жестової мови” для учнів початкової, середньої та старшої ланок, які провели досвідчені вчителі жестової мови спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів: Григорова Л.Д., вчитель жестової мови Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи №33; Лисиця К.Г., вчитель жестової мови Кам’янської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату; Стьопкін В.В., вчитель жестової мови Спеціальної школи-інтернату І-ІІІ ступенів №9 м.Києва;
-з особливостей застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технології в роботі вчителя жестової мови, ведуча - Кириченко В.В., старший лаборант лабораторії жестової мови ІСП НАПН України.
Під час виставки-презентації учасники семінару мали змогу ознайомитися з науковими, навчальними та методичними розробками лабораторії жестової мови, поділитися досвідом щодо професійних питань з колегами з різних регіонів України.

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 699 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024