Субота, 20.04.2024, 01:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2014 » Червень » 13 » Вчителі - вічні учні…
23:41
Вчителі - вічні учні…

Нещодавно в школах пролунав останній дзвоник…. Вчителі полегшено зітхнули від щоденних планів, перевірок зошитів, контрольних робіт, неслухняних учнів, дитячого галасу в шкільних коридорах. У них з’явилося трішки вільного часу для зустрічей, створення власних педагогічних проектів, обміну думками, підвищення рівня своєї освіти.  
12 червня 2014 року, в затишний літній день, Об’єднання нечуючих педагогів зібралося на Звітно-виборні збори в мальовничій Пущі-Водиці, на базі Навчально-відновлювального центру глухих. ОНП - це недержавна громадська організація нечуючих педагогів, яка опікується проблемами  освіти і навчання дітей з вадами слуху. На жаль, через політичну ситуацію, що склалася в Україні, далеко не всі члени ОНП змогли приїхати.
За 5 звітних років - з 2009 по 2014 - зроблено було чимало: членом ОНП, кандидатом педагогічних наук Н.Б.Адамюк розроблено програму з української жестової мови та впроваджено в школах для нечуючих дітей необхідний для них предмет - українську жестову мову, проведено науково-практичні конференції з питань освіти і інтеграції нечуючих, видано словники з української жестової мови, організовано курси для вчителів української жестової мови, проводився обмін педагогічним досвідом в українських  школах для дітей з проблемами слуху. І все це завдяки невтомній праці правління ОНП та педагогів-активістів на чолі з президентом організації - Н.М.Каменською, людиною активною, небайдужою, з щирим і чистим серцем. Тому питання про нового президента ОНП навіть не стояло. Одностайно члени ОНП обрали своїм президентом Н.М.Каменську, а віце-президентом - Н.А.Зборовську.
Цікавою і корисною стала інформація віце-президента ОНП Н.Зборовської про  можливість здобуття грантів під реалізацію творчих вчительських проектів. Прикладом такої можливості стала розповідь М.О.Андрієнко, яка побувала в США з метою вивчення досвіду в сфері професійного зростання нечуючих за темою “Толерантність до різноманіття: забезпечення рівності в суспільстві та у розробці політичних стратегій”. Таку цікаву можливість вона здобула завдяки гранту посольства США, підтриманого ОНП. Можливо, ця інформація стане поштовхом для більш активної роботи нечуючих вчителів.
Також на зборах було внесено і затверджено зміни до Статуту ОНП, які прокоментувала з правової точки зору член ОНП, кандидат юридичних наук В.С.Маринець.
Цікавою була інформація Г.М.Воробель, члена ОНП, кандидата педагогічних наук, нечуючого директора Хмельницької спеціальної школи №33 - першої в Україні школи не інтернатного типу, про свої відвідини МОН України з метою вирішення освітянських проблем щодо навантаження, навчальних планів, підручників до нових програм Державного стандарту початкової освіти нечуючих дітей. Галина Миколаївна підкреслила, що МОН України відкритий до вирішення освітянських проблем навчання нечуючих дітей і влітку планується чергова зустріч з представниками МОН України.
Найактивніший член ОНП - В.В.Скурчинський презентував розробку посібника з української жестової мови для найменших. Цей посібник він створив сам. Посібник містить малюнок предмета - жест до цього малюнка - слово друковане - слово, зображене дактилем. І так 600 слів. Це копітка робота. Ця книжка була б корисною для батьків, а також справжнім прикладом білінгвального навчання нечуючих дітей. Отже, перед ОНП стоїть завдання знайти кошти для видання цього посібника. Це можливе за умови спонсорської допомоги або здобуття гранту. Отже, працює ОНП плідно, результативно і творчо. Свідченням цього стала і презентація Н.А.Зборовською ще однієї розробки В.В.Скурчинского - лото, що містить і картинки, і дактиль, і жест, і слово.
Відбулися також вибори керівних органів ОНП. До складу правління (крім Каменської та Зборовської) було обрано: А.М.Лук’янову, С.М.Дяківа, В.А.Тимошенка (адміністратор соцмереж в ОНП), К.Г.Лисицю, Л.Д.Григорову, Л.М.Лещенко, О.А.Біланову.
До складу ревізійної комісії ОНП обрано: Д.А.Федорченка  (голова РК), О.В.Володіна, В.С.Маринець. Відповідальною за збір внесків обрано знову В.В.Франчук.
На завершення зустрічі члени ОНП зустрілися з польськими сурдопедагогами - Євою Твардовською та її колегою Михайлом. Ознайомилися з проблемами  і діяльністю польських колег і розповіли про свої досягнення і здобутки. Пані Єва відмітила, що їм треба багато чого повчитися у українців. Вона ж розповіла про свій проект для нечуючих дітей та їхніх батьків, у якому пропонується взяти участь українським педагогам.

 

Л.Нечипоренко, член ОНП, вчитель української мови та літератури Київської школи-інтернату №6.

Фото: В.Шевченко, Д.Федорченко

 

Категорія: Інформація ОНП | Переглядів: 667 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024