Вівторок, 19.03.2024, 12:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2015 » Червень » 28 » Правильно обрана спеціалізація - гарантія працевлаштування в майбутньому
21:42
Правильно обрана спеціалізація - гарантія працевлаштування в майбутньому

У випускників шкіл формально є вибір, яку освіту отримувати: середню спеціальну (ПТУ і коледж), або вищу в державному або комерційному вузі. У кожного з них є свої плюси і мінуси. Наприклад, з дипломом комерційного вузу неохоче беруть на роботу, в державні університети дуже важко потрапити через корупцію при вступі, рівень престижу диплома ПТУ і коледжу держава так і не підняло. Тому, абітурієнти сьогодні вибирають не тільки напрямок спеціальності, а й рівень акредитації навчального закладу, щоб навчання не стало марною тратою грошей і часу.

ПТУ і коледжі
Сучасні коледжі - це перейменовані технікуми і ПТУ, в яких викладацькі склади і програми навчання, в більшості випадків, залишилися колишніми. Вступити вчитися туди можна після 9 або 11 класу загальноосвітньої школи. Один з головних плюсів: абітурієнт не витрачатиме ще 2 роки на школу, потім 5 років на навчання в вузі, а вже через 3-4 роки, отримавши спеціалізацію, буде працювати. Великих проблем з працевлаштуванням у молодших спеціалістів немає: в даний час великим попитом користуються представники робочих спеціальностей: будівельники, слюсарі, механіки, монтажники.
Але система освіти в більшості ПТУ застаріла: викладачі, які далекі від сучасних технологій, можуть навчати студентів тільки на старому обладнанні, використовуючи технології минулих років. Слід зазначити, що при прийомі на роботу, роботодавець віддає перевагу випускникам більш сучасних навчальних закладів, в програмі навчання яких застосовуються інноваційні технології. Випускник, вибираючи заклад для отримання середньо спеціальної освіти, повинен звернути увагу на наступні моменти: затребуваність професії на ринку праці, програму навчання, наявність сучасної матеріальної бази для закріплення навичок та співпрацю керівництва технікуму з роботодавцями для працевлаштування випускників після отримання диплома.

Університети та інститути
За останні 10 років увійшло в моду одержання саме вищої освіти, адже навіть там, де раніше можна було обійтися курсами або технікумом, стали вимагати диплом вузу. Випускникам шкіл при виборі майбутньої професії слід оцінювати не тільки її престижність сьогодні, а й перспективу працевлаштування в майбутньому. Наприклад, на популярні нині спеціальності юриста та економіста спостерігається великий конкурс під час вступу, але після закінчення вузу студенту складно знайти роботу за фахом - адже вже сьогодні подібних фахівців в надлишку. Тому експерти рекомендують абітурієнтам звернути увагу на спеціальності, пов'язані з металургією, переробкою лісу, хімічною промисловістю, вугіллям, нафтою і газом. Завжди залишаються актуальними професії вчителів та медиків.
При надходженні в комерційний вуз слід звернути увагу на наявність ліцензії на освітню діяльність, в якій повинна бути вказана обрана спеціальність. У державному вузі можна попросити продемонструвати свідоцтво про державну акредитацію. Викладачі в вузах мають право суміщати роботу в державних і комерційних навчальних закладах, і це найчастіше теж погано впливає на процес. Асоціація недержавних вузів прогнозує, що кількість комерційних навчальних закладів скоротиться в 10 разів внаслідок економічної нестабільності та демографічної кризи. Завдяки цьому, повинна підвищиться якість недержавної освіти, залишаться тільки ті вузи, у яких розвинена хороша інфраструктура, а ненадійні інститути та академії найближчим часом будуть змушені закритися - вважають фахівці.

Категорія: Освіта України | Переглядів: 790 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024