Субота, 20.04.2024, 18:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2016 » Липень » 1 » “Педагогічні читання – 2016” у Сосниці
14:58
“Педагогічні читання – 2016” у Сосниці

Кафедра сурдопедагогіки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова щорічно проводить Всеукраїнські “Педагогічні читання”, на яких обговорюються фундаментальні проблеми сурдопедагогічної науки та актуальні питання практики навчання та виховання глухих і слабочуючих дітей у спеціальних загальноосвітніх школах та дошкільних навчальних закладах.

ХVІІ Всеукраїнська науково-практична конференція “Педагогічні читання – 2016” з проблеми: “Мовленнєвий режим у навчальній та виховній роботі спеціальної школи для дітей з вадами слуху” з 6 по 11 червня 2016 р. пройшла на базі Сосницької спеціальної  загальноосвітньої школи-інтернату  І-ІІІ ступенів Чернігівської обласної ради.
Урочиста частина заходу відбулася в районному Будинку культури, де гостей зустрічала розмаїттям вишивок виставка робіт учителів та учнів школи-інтернату та виставка методичних надбань педагогів закладу. Учасники конференції (всього 44 особи) – директори та заступники директорів спеціальних закладів  з 17 областей України, а також співробітники Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, члени Громадської  організації “Асоціація сурдопедагогів та піклувальників про осіб з вадами слуху “Інститут сурдопедагогічної політики”, співробітник Центру слухової реабілітації “Аврора” (м.Київ).
На цей захід також прибули голова та заступник районної ради, заступники голови райдержадміністрації, а також завідувач відділом інтернатних закладів та інклюзивної освіти Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського та лікар-сурдолог обласної дитячої лікарні.
Представляла зібрання завідувач кафедри сурдопедагогіки імені М.Д.Ярмаченка ФКПП НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор психологічних наук, професор, президент ГО “Інститут сурдопедагогічної політики” Людмила Іванівна Фомічова.
Розпочали захід,  співаючи без музичного супроводу Гімн України, а пізніше хвилиною мовчання вшанували героїв Небесної сотні та загиблих учасників АТО.
Гостей вітала директор Сосницької спецшколи-інтернату Лілія Василівна Саприкіна. Вона з гордістю констатувала, що школа-інтернат вперше приймає таку велику поважну делегацію педагогів з різних куточків України на сосницькій землі. А заклад дійсно достойний такої уваги, оскільки тут працюють професіонали – із 43 педагогів 20 мають спеціальну освіту вчителів-дефектологів.  Школа-інтернат працює з 5 нозологіями: тут навчаються діти глухі, слабочуючі, з тяжким порушенням мовлення, на індивідуальній формі навчання перебувають діти зі  складними вадами розвитку та порушенням спектру аутизму. При школі-інтернаті  працює дошкільне відділення та Центр підтримки сім’ї.
З 27 червня 2016 року школа-інтернат розширить свої освітні та медичні послуги, адже це буде заклад нового типу – навчально-реабілітаційний центр.
За високі досягнення у справі навчання та виховання дітей з вадами слуху, плідну співпрацю з НПУ імені М.П.Драгоманова у підготовці сурдопедагогів для спеціальних шкіл України колектив школи-інтернату був нагороджений Почесною грамотою Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова (ректор В.П.Андрущенко). Такою ж Почесною грамотою за високі досягнення в організації спеціальної освіти дітей з вадами слуху було відзначено директора школи – Л.В.Саприкіну.
Почесні грамоти та сертифікати Асоціації “Інституту сурдопедагогічної політики” вручені  найкращим педагогам школи-інтернату і районному та обласному керівництву  за активну підтримку дітей з вадами слуху та участь в організації і проведенні  ХVІІ Всеукраїнської науково-практичної  конференції “Педагогічні читання - 2016”.
Перед доповіддю Людмили Іванівни талановиті колективи Сосниччини та школи-інтернату радо вітали гостей, представивши багату концертну програму. Піснями “Зачарована Десна” та “Довженківська земля” учасники народного аматорського фольклорного колективу “Криниці” районного Будинку культури відкрили свято. Художні номери концерту були представлені танцювальним колективом “Веселка” РБК, виступом ансамблю окарин Сосницької дитячої музичної школи імені М.Ф.Полторацького, солісткою Сосницького сільськогосподарського технікуму бухгалтерського обліку. На свято завітали також з привітаннями випускники школи-інтернату  –  працівники Чернігівського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих. Учні спецшколи-інтернату показали свої здібності та таланти, продемонструвавши гостям пісні в жестовому виконанні та запальні танки.
В рамках науково-практичної конференції було розглянуто багато актуальних питань, серед  них – “Мовленнєвий режим спеціальної школи-інтернату для дітей з вадами слуху як основне завдання корекційної роботи”, “Специфіка мовленнєвого режиму у навчально-виховному процесі шкіл для слабочуючих дітей та шкіл для глухих дітей”, “Ознайомлення з навколишнім, ігрова діяльність, свята і розваги як засіб та умова детермінації мовлення у навчально-виховному процесі” тощо. Завідувач кафедри цивільного захисту населення та безпеки життєдіяльності НПУ імені М.П.Драгоманова доктор педагогічних наук, кандидат біологічних наук, професор Світлана Вікторівна Шмалєй змістовно провела круглий стіл “Культура БЖД осіб з вадами слуху в умовах спеціальної школи-інтернату”.
Зустріч педагогів – це не лише обмін досвідом, глибоке вивчення піднятої проблеми, це й можливість знайомства з сосницьким краєм. Тож гості не втрачали такої нагоди, вони відвідали літературно-меморіальний музей О.П.Довженка, побували на Десні, в урочищі Бернадському на козацькому святі, де зустрілися з козаком Миколою Черепом із Соколиного Хутора. 5 днів проведених на Сосниччині, безперечно запам’ятаються гостям.

Т.Ступа, заступник директора Сосницької школи-інтернату з навчально-виховної роботи.

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 603 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024