П`ятниця, 29.03.2024, 09:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2014 » Січень » 4 » На симпозіумі у Любліні (Польща)
00:12
На симпозіумі у Любліні (Польща)
24 вересня цього року в м.Люблін (Польща) відбувся Міжнародний симпозіум з питання інтеграції дітей з порушеннями слуху.
Як відомо, в нашій країні, після прийняття Закону України "Про освіту” та Закону "Про загальну середню освіту”, у батьків та дітей з'явилася можливість вибору різних форм навчання (у спецшколі, школі-інтернаті, навчально-реабілітаційному центрі, у корекційних класах загальноосвітніх шкіл тощо). Тому на сьогоднішній день тема інтеграції нечуючих дітей в освітнє середовище є однією з тенденцій сучасного розвитку теорії та практики навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлено прагненням їхньої більш широкої соціалізації та інтеграції в суспільство.
З метою вивчення зарубіжного досвіду з цих питань, українська делегація, у складі співробітників та аспірантів Інституту спеціальної педагогіки НАПН України і педагогів Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи для глухих дітей, взяла участь у Міжнародному симпозіумі, який відбувся на базі спеціальної школи для глухих і слабочуючих дітей імені Іоана Павла Нум. Люблін (Польща).
Оскільки запрошені з Німеччини та Голландії учасники з різних причин не змогли приїхати, симпозіум за своїм складом став польсько-українським.
Традиційним для Польщі є те, що будь-який захід повинен відкриватися із церковною службою, на якій присутній священник (до речі, у школі є окремий предмет "Релігія”). Служба на відкритті симпозіуму тривала 45 хвилин. Усі учні виконали молитву: дехто жестовою мовою, дехто - усним мовленням. Після цього відбулося причащання.
Далі була продемонстрована невелика концертна програма, у якій взяли участь запрошені гості - учні з Литви, які приїхали з двома педагогами.
На відкритті були присутні консул України в Польщі та мер міста Люблін, які привітали учасників симпозіуму. Перед відкриттям директор школи - Анна Стасяк, дала інтерв'ю люблінському телебаченню, яке підготувало сюжет про цю подію.
На симпозіумі були представлені різні теми стосовно пошуку та впровадження у навчальний процес нових форм і методів, які б сприяли підвищенню загальноосвітнього рівня учнів закладів для дітей з порушеннями слуху. В цьому заході брали участь не лише польські науковці, а й педагоги-практики з Люблінської школи, які представляли власний досвід роботи (що є найважливішим). Наприклад, на конференції були розглянуті такі теми від польської сторони:
-"Різні форми роботи з дітьми та молоддю щодо удосконалення читання й розуміння текстів”;
-"Професійна активація осіб з особливими потребами”;
-"Методи роботи дитячої громадської організації як форма інтеграції дітей з порушеннями слуху в світлі діяльності Люблінської громадської організації "Чорні ступні”;
-"Знаходження спільної мови”;
-"Суспільна інтеграція глухих і слабочуючих дітей і молоді на прикладі діяльності клубу "Еко”;
-"Суспільне положення та професійне навчання молоді з порушеннями слуху” тощо.
Власним досвідом поділилася й українська сторона, яка виступила з такими доповідями:
-"Особливості впровадження інклюзивного навчання дітей з порушеннями слуху”;
-"Використання арт-терапії на уроках з предметно-практичного навчання в школі для дітей з порушеннями слуху”;
-"Інклюзивна освіта в Україні: соціокультурна інтеграція дітей з особливими потребами засобами естетичного виховання”;
-"До питання двомовної освіти для дітей з порушеннями слуху”;
-"Шкільне видавництво: "Шкільна пора” Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи для глухих дітей”;
-"Проблеми науково-методичного супроводу організації роботи з педагогічними кадрами” тощо.
Усі виступи доповнювались цікавими матеріалами, наочністю та презентацією. Після закінчення всі учасники симпозіуму отримали сертифікати.
Ще варто згадати про те, що на завершення заходу відбулось обговорення його підсумків, у якому взяли активну участь два колишніх директори Люблінської школи, які підкреслили актуальність співпраці та обміну досвідом між різними країнами у питаннях удосконалення спеціальної освіти.

Н.Зборовська, член ОНП
Категорія: Освіта за кордоном | Переглядів: 649 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024