Субота, 20.04.2024, 07:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » Країна глухих

Розглянуто сутність соціальних стереотипів сприймання. Визначено основні складові стереотипу сприймання чуючими студентами нечуючої людини на базі аналізу близьких за смислом асоціацій, які складають загалом семантичне поле стереотипу. Розкрито смислове ядро домінуючого стереотипу сприймання, яке впливає на оцінку чуючими нечуючих, а також визначає особливості поведінки у ситуаціях міжособистісної комунікації.

Постановка проблеми. Нині вивчення особливостей та закономірностей процесів міжгрупового сприймання набуває значної актуальності. Передусім це пов’язано з посиленням уваги до процесів соціальної взаємодії, соціальної комунікації, соціальної політики і т.ін. Дослідження особливостей міжгрупового сприймання між чуючими та нечуючими актуалізується у зв’язку з активізацією процесів взаємної інтеграції. Зокрема, нині все більш поширеним стає н ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 701 | Додав: Admin | Дата: 20.05.2016

У статті розкрито організаційні умови надання освітніх ліцензійних послуг у сфері професійно-технічної освіти для перекладачів жестової мови на базі Навчально-відновлювального центру Українського товариства глухих.
Чітко висвітлено критерії до якісного перекладу з форм словесної мови на жестову мову та навпаки. Описано розробку навчальних матеріалів для оцінювання знань та умінь з жестової мови для перекладачів ЖМ.
Розкрито зміст робочих навчальних планів для професійної підготовки перекладачів жестової мови. Визначено перспективи вдосконалення практики перекладу жестової мови в обласних організаціях Товариства.

Постановка проблеми. Основним напрямком навчання на курсах підготовки перекладачів з 50-х років минулого століття є навчання калькованому жестовому мовленню (КЖм). Фактично до 2003 року викладання рідної жестової мови ніде в Україні не ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 1041 | Додав: Admin | Дата: 10.05.2016

Напевно, кожен серед нас, глухих чи слабочуючих, хоч раз стикався у своєму житті з найнесподіванішими запитаннями, що виникають у оточення, коли воно дізнається про те, що ми маємо порушення слуху. Іноді питання трапляються настільки абсурдні, що мимоволі викликають у нас усмішку й сміх, а інколи — обурення. Сьогоднішня стаття — таке собі розвінчування міфів про глухих, яке ми склали на прикладі реальних історій з життя.
 
Найпоширеніший міф: люди з порушеннями слуху — глухонімі
І от коли “глухоніма” людина починає говорити голосом, у оточуючих перша реакція — величезні очі¬блюдця та здивований виклик: “Так ти ж не глухоніма!”. Взагалі, термін цей є застарілим і некоректним й аж ніяк не характеризує сучасних глухих та слабочуючих людей, оскільки більшість з них можуть говорити голосом, хай ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 741 | Додав: Admin | Дата: 05.05.2016

Ця стаття присвячена інтеграції осіб з вадами слуху в Церковну спільноту. Ми розглядаємо історичний аспект опіки Церкви над особами з вадами слуху, описуємо досвід сучасної праці, накреслюємо перспективи.

Соціальна інтеграція людей з функціональними обмеженнями виступає однією з найактуальніших проблем сучасної педагогіки. Демократизація українського суспільства, інтеграція України в європейську спільноту та гуманізація державної політики висувають нові вимоги до навчально-виховного процесу осіб з особливостями розвитку, відкриваються нові підходи до навчання, ставляться нові вимоги до повноцінної адаптації їх в суспільстві. Це змушує науковців, педагогів, богословів шукати ефективних механізмів, а також, покладаючись на багатовіковий досвід, використовувати вже існуючі засоби в новій якості. Це стосується, насамперед, теми нашої статті – інтеграції осіб з ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 653 | Додав: Admin | Дата: 25.04.2016

Стаття присвячена висвітленню досвіду з надання особам, які втратили слух у різному віці, конкретної практичної допомоги, зокрема, шляхом звернення до обласних організацій Українського товариства глухих з метою вивчення ними жестової мови для подолання інформаційної ізоляції, спричиненої втратою слуху. Особлива увага акцентується на важливості вивчення жестової мови батьками і членами родини, де є нечуюча дитина чи доросла людина. Підкреслюється також актуальність УЖМ для забезпечення безбар’єрності у отриманні інформації.

Спілкування між людьми, отримання інформації – незаперечна цінність, а для людей, позбавлених слуху, це життєва необхідність. Глухій людині жити у інформаційно обмеженому просторі важко подвійно, тому таким актуальним є застосування жестової мови, яка допомагає подолати перепони тиші. На цю тему не висловлювався тільки лінивий, але ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 471 | Додав: Admin | Дата: 15.03.2016

“Професійність, толерантність, взаємоповага” - ці промовисті слова, що за нинішніх реалій набули особливого звучання, стали своєрідним девізом науковців лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки НАПН України, якій 1 березня виповнюється 10 років. Ювілей - це не тільки свято, а й привід оцінити зроблене, озирнутися на пройдений шлях, репрезентувати потенціал і здобутки.
 
Одна з наймолодших лабораторій Інституту спеціальної педагогіки НАПН України - лабораторія жестової мови, створена у 2006 році за підтримки найбільшої в Україні громадської організації - Українського товариства глухих. Вона представлена командою нечуючих і чуючих науковців, носіїв української жестової мови, зі значним досвідом практичної роботи у загальноосвітніх спеціальних закладах для глухих дітей та дітей зі зниженим слухом.
У лабораторії розгорнули ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 728 | Додав: Admin | Дата: 03.03.2016

Повідомлення президента Міжнародної федерації слабочуючих місіс Руфь Уорік про те, що 3 березня 2016 року світ святкуватиме Всесвітній день слуху при підтримці Всесвітньої організації здоров'я.

3 березня - Всесвітній день слуху

Тема Всесвітнього Дня Слуху 2016 року “Втрата слуху в дитинстві: треба діяти невідкладно, і ось так!”.  
Мета заходу привернути увагу до факту, що більшість випадків, які призводять до втрати слуху дітьми, можна упередити за допомогою публічних заходів охорони здоров'я. Більш того, ті особи, у яких виявлена втрата слуху, можуть значною мірою скористатись процедурою раннього обстеження слуху та належного і вчасного втручання лікарів при виявленні глухоти. Даний день націлений на підняття свідомості громадськості щодо важливості стратегій публічного здоров'я, які ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 496 | Додав: Admin | Дата: 02.03.2016

М.Гонгадзе: В Україні за різними даними нараховується 120 тис. глухих. Більшість із них отримують середню освіту у спеціалізованих школах-інтернатах. Далі в доросле життя їм асимілюватись дуже складно,адже роками людей з вадами слуху чи мови вважали маже неповносправними. Останніми роками за допомогою західних грантів в Україні почали відновлювати навчання українською жестовою мовою. Один з ініціаторів цього процесу доцент Українського католицького університету Ігор Кобель, який зараз за програмою є дослідником Галадетського університету у Вашінгтоні.

І.Кобель розповів про те, як навчаються в Галадетському університеті, де майже всі студенти та викладачі глухі. Як навчаються у ВНЗ студенти з розладами слуху в Україні (у компактних групах при навчальних закладах). Коло спеціальностей для них є дуже обмеженим і після закінчення дуже рідко працюють за спеціальністю, тому що ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 1102 | Додав: Admin | Дата: 21.02.2016

Представлено ставлення Католицької церкви до глухих як представників соціально-культурної мовної групи. Висвітлено головне завдання пасторальної праці – створення найсприятливіших умов для місця і ролі глухої людини в церкві. Здійснений аналіз міжнародного досвіду пасторальної праці глухих Католицької церкви дозволяє виявити її увагу на високому рівні, на основі аналізу документів сформульовано богословські основи для пасторальної праці.
З 19 до 21 листопада 2009р. у Ватикані відбулася знакова Міжнародна конференція “Ephphatha! Глуха людина в житті церкви”, організована Папською радою з охорони здоров’я і медичних працівників. Вперше ця ділянка праці розглядалася у Католицькій церкві як така, що вимагає особливої уваги на такому високому рівні. Конференція зібрала сучасний розрізнений досвід праці та участі осіб з вадами слуху в житті Католи ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 663 | Додав: Admin | Дата: 14.02.2016

У січні 2016 році Україну відвідав громадянин Сполучених Штатів Америки, глухий перекладач жестової мови Аркадій Бєлозовський, колишній харків’янин. Тривалий час він викладав у Рочестерському технологічному університеті, має значний практичний досвід роботи у системі освіти та у сфері надання перекладацьких послуг у США.
До речі, термін “глухий перекладач” - це не помилка, а справді є така професія за кордоном, представник якої допомагає глухим людям, для яких рідною мовою є американська жестова мова, порозумітись з тими, хто спілкується калькованим жестовим мовленням.
Програма перебування Аркадія в Україні була дуже насиченою. Перш за все, він відвідав Державний вищий навчальний заклад “Київський коледж легкої промисловості”, в якому ознайомився зі структурою закладу, відвідав взуттєву та швейну майстерні, спортзал та відкритий урок, пос ... Читати далі »

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 591 | Додав: Admin | Дата: 09.02.2016

« 1 2 3 4 5 6 7 8 »
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024