П`ятниця, 29.03.2024, 01:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2015 » Липень » 14 » Історія Острозької спецшколи-інтернату для глухих дітей
10:04
Історія Острозької спецшколи-інтернату для глухих дітей

Острозька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Рівненської обласної ради - це загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів, що забезпечує реалізацію права дітей із вадами слуху на здобуття базової та середньої загальної освіти. Заснована в 1939 році як школа-інтернат для глухих дітей, з 1999 року реорганізована у спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІІ ступеня для дітей з вадами слуху, а з 2009 року перейменована у комунальний заклад "Острозька загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів" Рівненської обласної ради.
Головним завданням школи є забезпечення права дітей, які потребують корекції і розвитку слуху на здобуття повної загальної середньої освіти та створення освітнього середовища, яке допомагає учневі реалізувати себе як суб'єкта власного життя, діяльності і спілкування, формування творчої особистості вчителя та учня.
В центрі навчально-виховного процесу школи стоїть дитина – особлива дитина та, що надзвичайно пильно вдивляється в ваші очі, в порух ваших уст та що не може обходитись без слухового апарату і жестової мови, та, що хоче жити повноцінним людським життям у цьому світі, та, що викликає у вашому серці біль і співчуття.
В даний час родина інтернату нараховує 117 учнів, що навчаються у 19 класах, функціонує дошкільне відділення, де діти 4-6 річного віку прилучаються до здобуття знань.
У школі-інтернаті обладнано кабінети рідної мови та літератури слухової діагностики, кабінет та зала для музично-ритмічних занять, кабінет біології, фізики, спортивна зала та мистецька студія. 99,9% всіх дітей забезпечені індивідуальними слуховими звукопідсилюючими апаратами, 5 класів обладнано звукопідсилюючою апаратурою колективного користування, 2 класи та дошкільна група обладнані індукційними звукопідсилюючими петлями; функціонує 5 слухових комп"ютерних тренажерів "Живий звук" для індивідуальної роботи; обладнано тренжерно-реабілітаційну залу, виставкову залу, де зібрані учнівські роботи, для проведення трудового навчання обладнано столярну, слюсарну та швейну майстерні, кабінет психолога; діє медичний блок.
До послуг дітей зразкові спальні, душеві кімнати, харчоблок, ігрові кімнати. Має школи і свій власний автопарк: легковий та грузовий автомобілі, мікроавтобус.
Школа надає можливість дітям з вадами слуху здобути необхідні навички, готує учнів до вступу у спеціальні середні заклади, вищі навчальні заклади України.
Велика увага педколективу приділяється розвитку творчих здібностей вихованців. Активно працює студія образотворчого мистецтва, яка допомагає відчувати красу реального світу, неповторність бачити прекрасне.
Щоб пробудити інтерес до культурних надбань та традицій нашого народу, особливостей мистецьких жанрів, в школі діють гуртки "Умілі руки" для учнів молодших та старших класів. на заняттях гуртків діти навчаються художній вишивці, фітодизайну, в"язанню гачком та шпицями, виготовленню предметів декоративного та повсякденного вжитку.
Відсутність слуху у наших вихованців не стає на заваді їх бажанню співати та танцювати. Свої вміння вони не бояться показати на сцені. допомагає їм у цьому участь у танцювальному гуртку "Веснянка", гуртку жестової пісні "Соняшник". Гуртківці неодноразово були учасниками і переможцями Всеукраїнських та обласних фестивалів, конкурсів. це свідчить про невичерпність талантів та творчих здібностей нечуючих вихованців.
Гордістю кожної школи є випускники, які долають вершини життєвого шляху. Безперечно, випускники нашої школи ведуть повноправне життя, вони працюють у різних сферах виробництва і сільського господарства, здобувши освіту, - роблять кар’єру. Наші випускники навчалися і навчаються в Донецькому політехнікумі провідної автоматики, Київському університеті ім.Т.Шевченка, РЕГІ, Херсонському зубопротезному училищі. Один із випускників працює вихователем в нашій школі після закінчення дефектологічного факультету Київського університету ім.Драгоманова.

Категорія: Освіта глухих | Переглядів: 916 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024