П`ятниця, 19.04.2024, 05:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Інформація ОНП [135]
Законодавство [73]
Сурдопедагогіка [115]
Освіта глухих [191]
Освіта України [57]
Освіта за кордоном [21]
Медицина [15]
Консультація [18]
Країна глухих [80]
Адміністратор сайту [8]
Пошук
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

hit counter
ОБ'ЄДНАННЯ НЕЧУЮЧИХ ПЕДАГОГІВ
Головна » 2014 » Травень » 22 » 25 травня - всі на вибори! Захист прав виборців
15:46
25 травня - всі на вибори! Захист прав виборців

Захист прав виборців

Як захистити свої виборчі права?
Як не порушити виборче законодавство?

Право голосування
Мені виповнюється 18 років 5 червня 2014 року. Я зможу проголосувати?
Відповідно до частини 5 статті 36 Закону України “Про вибори Президента України” до списку виборців для повторного голосування включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування виповниться 18 років. Таким чином, 25 травня на виборах Ви проголосувати не зможете, а 15 червня, у випадку повторного голосування (так званого 2 туру, якщо він відбудеться), можна.

Я киянин і хочу обирати мера Києва 25-го травня, але в цей день буду поза межами столиці. Чи зможу я проголосувати?
Право голосу на місцевих виборах та на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день голосування (чи повторного голосування) виповнилося 18 років. При цьому голосувати на місцевих виборах можуть тільки ті виборці, що належать до відповідної територіальної громади.
Виборець на будь-яких виборах може використати свій голос тільки один раз, причому на місцевих виборах  -  тільки на тій виборчій дільниці, на якій він включений до списку виборців. Тимчасова зміна місця голосування не дає права голосувати на місцевих виборах поза місцем, вказаним як виборча адреса. Тому ви проголосувати за межами м. Києва за мера Києва не зможете.
 
Тиск на виборців
Я державний службовець, мій керівник здійснює на мене тиск, примушує голосувати за одного з кандидатів, що робити?
Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України “Про вибори Президента України” вибори Президента України є вільними. Виборцям забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її виявлення при голосуванні. Відповідно до частини 2 цієї ж статті застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.
Відповідно до частини 3 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.
Таким чином тиск на Вас керівника є злочином. Вам потрібно звернутия до працівників правоохоронних органів із заявою про вчинення проти Вас кримінального правопорушення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.
 
Підкуп виборців
Мені пропонують гроші, щоб я проголосував за одного з кандидатів. Це законно? Куди я можу звернутися зі скаргою?
Відповідно  до частини 6 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.
Крім того, відповідно до частина 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
Отже підкуп виборців є злочином. Таким чином Вам потрібно звернутися до працівників правоохоронних органів з заявою про вчинення злочину - підкупу виборців. Якщо суд встановить факт підкупу виборців, то:
відповідно до пункту 1 частини 3 статті 56 Закону України “Про вибори Президента України”  Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України або партії, яка його висунула, у разі встановлення судом у порядку, встановленому законом, факту підкупу виборців або членів виборчих комісій кандидатом на пост Президента України, його довіреною особою, посадовою особою партії, яка висунула кандидата, а також на прохання кандидата або за дорученням кандидата або партії, яка його висунула, - іншою особою;
 
Порушення Правил ведення передвиборчої агітації
На нашому місцевому телеканалі агітаційний ролик за одного з кандидатів  транслюється без позначки “політична реклама”.  Чи можу я надіслати скаргу у відповідні інстанції?
Відповідно до частини 10 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів та означена як така. Тому трансляція агітаційного ролику без позначки “політична реклама” є порушенням виборчого законодавства.
Однак відповідно до частини 1 статті 174 Кодексу адміністративного судочинства право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум, мають виборча комісія, кандидат, партія (блок), місцева організація партії, які є суб'єктами відповідного виборчого процесу, комісія з референдуму, ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.
Серед переліку немає виборця, тому Вам потрібно звернутися до когось з вищеназваних суб’єктів (виборча комісія, кандидат, партія (блок), місцева організація партії), а вони вже зможуть оскаржити дії телеканалу.

Я державний службовець, мій керівник у наказовому порядку змушує всіх співробітників у робочий час вийти на мітинг у підтримку одного з кандидатів. Також мені наказано організувати транспорт для цього мітингу та оплатити бензин за рахунок нашої установи. Це законно?
Відповідно до п.3 ч.3 ст.Закону України “Про вибори Президента України” заборонено використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.
Відповідно до п.2 ч.1 ст.64 цього ж Закону заборонено органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України);
Тому всі перелічені вами дії, які Вас примушує робити керівник є незаконними.

Я працюю у типографії. Нам прийшло замовлення на виготовлення агітаційної листівки за одного з кандидатів, але дані про тираж, у замовника сказали на листівках не друкувати. Це законно?
Відповідно до частини 16 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містяться відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Тому Ви повинні відмовити замовнику, або вимагати, що дані про тираж мають бути надруковані.

Я працюю редактором у щоденній газеті. У випуск від 24 травня мій керівник наказав мені вставити політичну рекламу за одного з кандидатів. Це законно?
Відповідно до частини 17 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи повторного голосування, відповідними службами  місцевих органів виконавчої влади, органів влади АРК та органів місцевого самоврядування.
Оскільки субота 24 травня – входить у час припинення агітації, то публікувати таку рекламу не можна.

Я працюю на новинному сайті. Щотижня ми публікуємо рейтинги кандидатів на пост Президента України. Редактор пропонує у день виборів 25 травня в обід опублікувати матеріал про найсвіжіші результати опитувань виборців про те, як вони голосували і каже, що таким чином ми дамо корисну інформацію для читачів. Це законно?
Відповідно до частини 18 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється оприлюднення в день виборів результатів опитувань виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення. Тому публікація такої інформації є незаконною, оскільки вона впливає на волевиявлення виборців, які ще не проголосували.

Я державний службовець, у приміщенні нашої установи один з кандидатів проводить зустріч із співробітниками, агітує голосувати за нього. Це дозволено законом?
Відповідно до частини 20 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади АРК та орагінв місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації.  Тому це незаконно.

Я державний службовець. Родич мого керівника балотується на місцевих виборах, що пройдуть 25 травня в нашому місті. Мені наказано розклеїти по нашій установі плакати за цього кандидата. Чи мушу я це робити?
Відповідно до частини 21 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” забороняється розміщення агітаційних матеріалів т аполітичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади АРК та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

Моя дільнична виборча комісія розклеїла на дільниці плакати лише 5 кандидатів на пост Президента України. Кажуть, інших плакатів немає в наявності. Це законно?
Відповідно до частини 3 статті 27 Закону України “Про вибори Президента України”. Дільнична виборча комісія сторює умови для ознайомлення виборців з відомостями про всіх кандидатів, їх передвиборними програмами, а також рішеннями Центральної виборчої комісії, відповідної окружної виборчої комісії, власними рішеннями та повідомленнями. Тому це незаконно.
 
Списки виборців
Вже 15 травня, а мені не прийшло запрошення на вибори. Я недавно переїхав до цього міста і не знаю, чи мене включили до списку виборців. Що робити?
Відповідно до частини 2 статті 32 Закону України “Про вибори Президента України” дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці не пізніш як за дванадцять днів до дня виборів надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.
Однак запрошення на вибори дуже часто не доходять до виборця. Тоді Вам потрібно прийти на Вашу виборчу дільницю та перевірити себе там у списках самостійно. Якщо Вас там не виявиться, то відповідно до частини 3 статті 32 цього ж Закону громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неприавльностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення зі списку виборців його та інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Але звертатися можна не пізніше, як за 5 днів до дня виборів, тому й приходити потрібно на виборчу дільницю не пізніше 19 травня.  

На день виборів я планую поїхати до батьків у іншу область. Як я можу проголосувати?
Відповідно до частини 1 статті 35(1) Закону України “Про вибори Президента України” кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.
Відповідно до п.2.1. Постанови ЦВК № від 13.09.2012 №893 “Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси” заява про тимчасову зміну місця голосування виборця (далі – заява) приймається органом ведення Реєстру:
-за вказаним у заяві місцем перебування виборця в день виборів (повторного голосування), референдуму чи місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку він просить визначити місцем його голосування;
-за виборчою адресою заявника, яка визначається за місцем реєстрації його проживання.
У заяві зазначаються ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові, дата та місце народження, його виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де він перебуватиме в день виборів (повторного голосування), чи номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку він просить визначити місцем його голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності).
До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

Голосування у лікарні
У день виборів я буду перебувати у стаціонарі лікарні, і мене включили у список виборців, але прізвище записали неправильно. Що робити, щоб мати можливість проголосувати?
Відповідно до частини 9 статті 36 Закону України “Про вибори Президента України” виборець має право звернутися із заявою до дільничної виборчої комісії спеціальної виборчої дільниці або безпосередньо до суду щодо допущених при складанні списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення зі списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно. Виборець особисто подає заяву до дільничної виборчої комісії спеціальної виборчої дільниці.
Відповідно до частини 10 цієї ж статті така заява може бути подана до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше як за 3 дні до дня голосування. Така заява розглядається виборчою комісією невідкладно. За підсумком розгляду заяви дільнична виборча комісія зобов’язана прийняти рішення про внесення зміни до списку виборців авбо мотивоване рішення про відмову в задоволенні заяви. Копія рішення видається виборцю у день його прийняття. Заява, подана до виборчої комісії після зазначених строків, залишається без розгляду.

10-го травня я захворів та потрапив до лікарні, а виписуватися планую 25 травня. Де мені голосувати?
Відповідно до частини 2 статті 36 Закону України “Про вибори Президента України” на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних лікувальних закладах, списки виборців складаються не пізніше ніж за 7 днів до дня виборів відповідними дільничними виборчими комісіями на підставі відомостей, поданих керівниками відповідних закладів. Виборці, які повинні покинути лікувальний заклад до дня виборів, до подання та до списку виборців на такій дільниці не включаються.
Особа, включена до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у стаціонарному закладі охорони здоров’я, невідкладно повідомляється про відповідне рішення дільничної виборчої комісії.

Я захворів та ліг до лікарні 20-го травня. Головний лікар говорить, що вже запізно включати мене до списку виборців. Що робити?
Відповідно до частини 6 статті 36 Закону України “Про вибори Президента України” у разі якщо виборець прибув до стаціонарного закладу охорони здоров’я пізніш як за 10 днів до дня голосування, однак раніше ніж за 3 дні до голосування, відповідна дільнична виборча комісія уточнює список виборців, включаючи виборця до списку виборців на підставі відомостей, поданих невідкладно керівником відповідного закладу, підпис якого засвідчується печаткою відповідного закладу. Особа, включена до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у стаціонарному закладі охорони здоров’я, невідкладно повідомляється про відповідне рішення дільничної виборчої комісії.
Оскільки Ви прибули у зазначений проміжок часу, відомості про Вас керівник лікарні зобов’язаний подати до спеціальної дільничної виборчої комісії. Якщо він цього не зробить  Вам потрібно звернутися до самої спеціальної дільничної виборчої комісії.

Я потрапив до лікарні зранку 23-го травня. Головний лікар говорить, що на виборчій дільниці в лікарні я проголосувати не зможу, бо вже запізно включати мене до списку виборців. Як я можу проголосувати?
Відповідно до частини 7 статті 36 Закону України “Про вибори Президента України” виборець, який прибув до закладу охорони здоров’я в тому ж населеному, де він проживає, пізніше ніж за 3 дні до дня голосування, може звернутися не пізніше ніж 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування до виборчої комісії звичайної виборчої дільниці, де він включений до списку виборців, щодо можливості проголосувати за місцем свого перебування.
Вам потрібно подати до звичайної виборчої дільниці, де Ви завжди голосуєте, поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити голосування за місцем перебування із зазначенням місця Вашого перебування. Така заява подається разом із довідкою медичної установи про стан здоров’я.
 
Голосування на дому
Моя бабуся зламала ногу, і вона не може сама дійти до виборчої дільниці. Як вона може проголосувати?
Відповідно до частини 1 статті 77 Закону України “Про вибори Президента України” виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоровя не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість проголосувати за місцем перебування цього виборця.
Відповідно до частини 5 цієї ж статті  виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, поштою або через інших осіб подає власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця. Така заява разом із довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20-ої години останньої п’ятниці перед днем виборів.

Моій бабусі 90 років, і вона не може сама дійти до виборчої дільниці. Як вона може проголосувати?
Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України “Про Державний реєстр виборців” кожен виборець у разі  зміни  його  персональних  даних (у тому числі відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно),  може особисто звернутися до  органу ведення  Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його  персональних  даних  у  Реєстрі.  До  заяви додаються документи (копії документів), що підтверджують ці зміни. У разі якщо до заяви  додаються  копії  документів,  їх  оригінали пред'являються органу ведення Реєстру.  Виборець, який постійно не здатний пересуватися  самостійно,  може  уповноважити  на  подання такої  заяви іншу особу.
 
Внесок у виборчий фонд кандидата
Я хочу фінансово підтримати кандидата, за якого збираюсь голосувати. Скільки грошей я можу йому перерахувати?
Відповідно до частини 3 статті 43 Закону України “Про вибори Президента України” добровільний внесок фізичної особи до виборчого фонду одного кандидата на пост Президента України не може перевищувати 400 мінімальних розмірів заробітної платні (400 мінімальних заробітних плат = 487 200 гривень).  
Відповідно до частини 5 цієї ж статті у разі надходження добровільного внеску фізичної особи, яка перевищує розмір у 400 мінімальних заробіних плат, сума, що перевищує встановлений розмір внеску, на підставі відповідної заяви та платіжного документа, поданих розпорядником накопичувального виборчого фонду, повертається особі установою банку, в якій відкрито рахунок цих коштів, а в разі неможливості такого повернення перераховується до Державного бюджету України.

Я буду на роботі цілий день в неділю 25 травня. До котрої години я зможу проголосувати?
Відповідно до частини 1 статті 75 Закону України “Про вибори Президента України” голосування проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години.
Відповідно до частини 10 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України” за 5 хвилин до 20-ої години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині. Виборці, які на 20-ту годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати.
 
Таємниця голосування
Я планую сфотографувати свій бюлетень із позначкою на пам'ять. Чи маю я право це зробити?
Відповідно до частини 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України” виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відео фіксації у будь-який спосіб. Тому Ви не маєте права цього робити.

Мій дідусь має дуже поганий зір. Чи може він на виборчій дільниці попросити когось допомогти йому знайти кандидата у бюлетені?
Відповідно до частини 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України” виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відео фіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів. Тому він може попросити допомоги, але лише виборця.

Ми із сестрою підемо разом голосувати і покажемо одна одній свої проголосовані виборчі бюлетені. Так можна робити?
Відповідно до частини 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України” виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Відповідно до частини 5 тієї ж статті виборець не має права передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Відповідно до частини 7 тієї ж статті виборець опускає заповнений виборчий бюлетень у скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.
Таким чином Ви з Вашою сестрою не маєте права показувати одна одній свої проголосовані виборчі бюлетені.
 
Процедура голосування
Якщо я помилюся під час голосування і випадково поставлю позначку не за того кандидата у бюлетені, чи можу я переголосувати?
Відповідно до частини 9 статті 76 Закону України “Про вибори Президента України” у разі, якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень, з проханням видати йому інший бюлетень. Але зробити Ви можете так лише 1 раз.

 
Оформлення скарги
Що робити, коли мої виборчі права порушуються? Куди звертатися зі скаргою? Як правильно оформити скаргу?
Відповідно до  частини 1 статті 91 Закону України “Про вибори Президента України” суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії  може бути   виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження. Скаржитися можна наа рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій та/або їх членів, дій кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, партій – суб’єктів виборчого процесу.
Скарга на дії чи бездіяльність кандидата на пост Президента України може бути подана до Центральної виборчої комісії.
Скарга на рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії, її члена може бути подана до виборчої комісії, яка її утворила (дільничної до окружної, окружної до ЦВК), або до суду.

Коли я можу подати свою скаргу?
Відповідно до статті 94 Закону України “Про вибори Президента України” скарга може бути подана протягом п'яти днів після дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності, але не пізніше 22 години дня, що передує дню виборів.
Якщо скарга щодо порушення, яке мало місце під час голосування, то вона може бути подана до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше закінчення голосування.
Якщо скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів на дільниці, то вона може бути подана у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.
Ці строки подання скарги продовженню або поновленню не підлягають, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду.

Як мені оформити скаргу?
Відповідно до статті 95 Закону України “Про вибори Президента України” скарга подається у письмовій формі і повинна містити:
-назву виборчої комісії, до якої вона подається;
-прізвище, ім’я, по батькові (найменування) суб’єкта звернення із скаргою, його місце проживання (поштову адресу), а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, якщо такі є;
-прізвище, ім’я, по батькові (найменування) суб’єкта оскарження, його місце проживання (поштову адресу), а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, якщо такі відомі;
-суть порушеного питання;
-виклад обставин і зазначення доказів, якими заявник скарги обґрунтовує свої вимоги;
-чітко сформульовані вимоги із зазначенням суті рішення, ухвалення якого вимагається від виборчої комісії;
-перелік документів і матеріалів, що додаються;
-у разі наявності зазначення зацікавлених осіб, яких суб'єкт подання скарги вважає за потрібне залучити до розгляду скарги;
-підпис заявника скарги (представника юридичної особи - заявника) із зазначенням дати підписання.
Скарга обов’язково підписується особою, яка її подає. До скарги також додаються її копії, докази, зазначені у скарзі, та копії усіх документів, що приєднуються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі.

Коли і як мою скаргу розглянуть?
Відповідно до статті 96 Закону України “Про вибори Президента України” Днем подачі скарги вважається день фактичного отримання скарги суб'єктом розгляду скарги.
Неправильно оформлена скарга повертається відповідно Головою Центральної виборчої комісії або іншим членом Центральної виборчої комісії за дорученням Голови Центральної виборчої комісії чи головою або заступником голови окружної або дільничної виборчої комісії суб’єкту звернення із скаргою без розгляду не пізніш як на наступний день після дня надходження скарги, а скарга, подана напередодні дня голосування, в день голосування чи наступного дня, - невідкладно. При поверненні скарги без розгляду зазначається вичерпний перелік недоліків, які перешкоджають розгляду скарги, і вказується на можливість повторного звернення із скаргою, оформленою відповідно до вимог цього Закону, у передбачені ним строки.
При повторному поданні скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.
Якщо скарга подана і написана правильно то вона розглядається у дводенний строк з дня її отримання, а щодо порушень, які мали місце до дня голосування, - не пізніше 24 години дня переду днем голосування.
Скарга щодо порушення, яке мало місце під час голосування, подана до дільничної виборчої комісії, розглядається нею відразу після закінчення голосування.
Скарга щодо порушення, яке мало місце у день голосування, під час підрахунку голосів на дільниці, подана до виборчої комісії вищого рівня, розглядається відповідною виборчою комісією у дводенний строк з дня її подання.
Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, відповідні правоохоронні органи за зверненням виборчої комісії перевіряють ці обставини та вживають відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства у триденний строк з дня отримання звернення виборчої комісії, а якщо таке звернення отримано ними менше ніж за три дні до дня голосування, у день голосування чи в наступний за ним день, - невідкладно. Про наслідки перевірки та вжиті заходи відповідні органи повідомляють виборчу комісію, яка до них звернулася.
Розгляд скарги виборчою комісією здійснюється з обов’язковим своєчасним повідомленням суб’єкта звернення із скаргою, суб’єкта оскарження та інших заінтересованих осіб рекомендованою телеграмою, телефонограмою, факсимільним повідомленням, засобами електронної пошти про час і місце розгляду скарги. Неприбуття на засідання суб’єкта розгляду скарги осіб, які були належним чином повідомлені про нього, не перешкоджає розгляду скарги. Копії скарги та доданих до неї документів надаються суб’єкту оскарження та заінтересованим особам заздалегідь, а в разі неможливості - не пізніше початку розгляду скарги. Суб’єкт оскарження має право подати письмові пояснення по суті скарги, які беруться до розгляду виборчою комісією.
Виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення із скаргою, до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених цим Законом.

Якщо тут ви (нечуючі громадяни) не знайшли відповіді на своє питання, дзвоніть за юридичною консультацією на гарячу лінію безкоштовної правової допомоги Громадські організації “Спілка нечуючих юристів”+38 044-484-03-90 (факс); 067-248-01-03 (тільки SMS).

 

Тимошенко В.А., член ОНП, голова СНЮ

Джерело: Спілка нечуючих юристів

Категорія: Консультація | Переглядів: 702 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024